Jaunzēlandes terorists sūtījis naudu Francijas labējo radikāļu grupējumam (1)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Brentons Tarants.
Brentons Tarants. Foto: AP/Scanpix

Austrālijas pilsonis Brentons Tarants, kurš 15.martā sarīkoja apšaudi divās mošejās Jaunzēlandes pilsētā Kraistčērčā, nogalinot 50 cilvēkus, bija sūtījis naudu Francijas galēji labējam grupējumam, ceturtdien paziņoja Vācijas policija.

Vācijas Federālais kriminālpolicijas birojs apstiprināja, ka trešdien sēdē aiz slēgtām durvīm informējis Vācijas parlamentāriešus par izmeklēšanu, ko tas veicis par Taranta iespējamiem sakariem ar Vāciju.

Vācijas policija ir ieguvusi informāciju par naudu, ko Tarants bija pārskaitījis Francijas galēji labējam grupējumam "Generation Identitaire" ("Identitātes paaudze"). Šī 2012.gadā Francijā dibinātā kustība ar baltā nacionālisma ideoloģiju ir izplatījusies arī uz citām Eiropas valstīm.

Federālā policija attiecās sniegt sīkākas ziņas, bet Vācijas ziņu aģentūra DPA vēstīja, ka Tarants 2017.gada septembrī pārskaitījis 2200 eiro.

Austrijas varas iestādes iepriekš paziņoja, ka Tarants bija ziedojis 1500 eiro minētā Francijas grupējuma māsasorganizācijai "Austrijas Identitātes kustība" (IBOe). Šī Austrijas grupējuma vadītājs Martins Zelners ir apstiprinājis, ka viņam bijusi e-pasta sarakste ar Tarantu, bet noliedzis līdzdalību uzbrukumā.

Vācijas policija arī pavēstīja, ka Tarants pērnā gada novembrī izmantojis savu kredītkarti, lai samaksātu par biļeti Neišvānšteinas pils apmeklējumam. Šī pils Bavārijā ir populārs tūrisma objekts un celta 19.gadsimta beigās kā veltījums Riharda Vāgnera daiļradei.

Tarants toreiz bija devies braucienā pa Eiropu, kura gaitā apmeklēja arī Austriju, Ungāriju, Rumāniju, Bulgāriju un Igauniju.

Kā ziņots, terorists pagājušā gada decembrī nedēļu aizvadīja Latvijā un Lietuvā.

Policija arī paziņoja, ka Tarants 2014.gadā veicis maksājumu kādam vācietim, kas dzīvoja Bādenes-Virtembergas federālajā zemē. Šī maksājuma nolūks vēl nav noskaidrots.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu