Vai kaķi pazīst savu vārdu? Atbild Japānas zinātnieki

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Kaķis kurpju kastē.
Kaķis kurpju kastē. Foto: Olga Tuča

Jaunā pētījuma autori ir noskaidrojuši, ka kaķi patiešām pazīst savu vārdu, tomēr bieži vien savu saimnieku mēdz apzināti ignorēt.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Scientific Reports”, Japānas zinātnieki novēroja kopumā 78 kaķus, kas dzīvoja, vai nu mājsaimniecībās vai tā saucamajās kaķu kafejnīcās. Četros dažādos eksperimentos kaķu saimnieki un pētnieki izrunāja kaķu īstos vārdus, lietvārdus, kas pēc garuma un ritma ir līdzīgi kaķu vārdiem, un citu kaķu vārdus.

Ja attiecīgais kaķis ieņaudējās vai pakustināja ausis vai galvu, zinātnieki atzīmēja, ka kaķis atpazīst savu vārdu. Lai pārliecinātos, vai kaķis tā nereaģē uz jebkuru skaņu, pētnieku komanda atkārtoti izteica vārdus, līdz kaķis pārstāja uz tiem reaģēt, un tad izrunāja kaķa īsto vārdu un vēroja to reakciju.

“Mēs secinājām, ka kaķi, balstoties uz fonētiskām atšķirībām, var diskriminēt cilvēka teiktā saturu,” rakstīja pētījuma autori.

Tiesa, kaķu kafejnīcu mīluļi nespēja nošķirt paši savu vārdu no pārējo kaķu vārdiem.

Pētnieki domā, ka kaķi spēj pazīt savu vārdu tāpēc, ka tādā veidā var saņemt kādu atalgojumu, piemēram, ēdienu vai rotaļas. Savukārt kaķu kafejnīcas zvēriņi to nespēj izdarīt, jo kafejnīcās ir pārāk daudz cilvēku ar dažādiem balss tembriem, turklāt šie kaķi bieži dzird blakus esošo kaķu vārdus.

“Visi kaķu saimnieki ļoti labi zina, ka viņu kaķi pazīst savu vārdu, tomēr līdz šim nebija zinātniska pierādījuma, ka tā ir. Pastāv tik daudz pētījumu par suņu spējām komunicēt ar cilvēkiem, tāpēc ir svarīgi šoreiz pievērsties kaķiem,” izdevumam “Newsweek” teica viens no pētījuma autoriem Atsuko Saito.

Kaķi kopā ar cilvēkiem dzīvo jau aptuveni 9500 gadu, tomēr zinātnieki tikai nesen ir sākuši pētīt kaķu komunikācijas spējas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu