10 idejas, kā izdaiļot šķūnīšus, konteineru novietnes un komposta kaudzes

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Beidzot klāt ir pavasaris – dārza iekopšanas, sēšanas un stādīšanas laiks. Līdz ar pagalma vai dārza apzaļumošanu nereti ir jāsāk apdomāt arī praktiskāku āra elementu iekļaušanu dizainā, proti, kā glīti ierīkot šķūnīti vai darba rīku noliktavu, komposta kasti vai miskastes. Amerikāņu izdevums “Houzz” piedāvā atraktīvas un amizantas idejas, kā dārzu pārvērst par oāzi pat ar tādiem ne tik tīkamiem objektiem kā miskastes.

Izdaiļo ar koka dēļiem

Koka dēļu šķūnīši ir klasisks un ģeniāls risinājums, kurā var noslēpt necilās plastmasas miskastes, komposta kasti un malkas grēdu. Izmanto horizontāli novietotus dēļus, lai radītu dekoratīvu un modernu šķūnīša izskatu. Šķūnim izvēlies slīpu jumtu, lai tas neapgrūtinātu konteineru vāku atvēršanu vai izvilkšanu no nojumes.

Apvieno ar mājas arhitektūru

Radot jaunu struktūru dārzā, proti, šķūni, tas lieliski iederēsies mājas pagalma dizainā, ja sakritīs ar tās koptēlu. Izvēlies to pašu stilu, krāsas un materiālus, lai šķūni teju vai iepludinātu ēkas arhitektūrā. Glīti sapludināts šķūnis nebūs pamanāms un nekritīs acīs pat tad, ja atradīsies kādā labi redzamā vietā.

Paslēp komposta kaudzi aiz aizslietņa

Aizslietņi ir lieliska vietas taupīšanas stratēģija – tie apslēps konteinerus un komposta kaudzi, bet vienlaikus to uzstādīšana neaizņems pārāk daudz vietas un neizmaksās pārāk daudz. Aizslietņu konstrukciju var novietot tuvu mājas žogam un aprīkot ar vārtiņiem.

Iebīdi zem lieveņa

Ja ieeja mājā vai terase ir pacelta, izmanto šo priekšrocību, lai ierīkotu šķūni vai noliktavu tieši zem terases. Sapludini šķūņa durvis ar ēkas fasādi, izmantojot tādas pašas krāsas kokmateriālus vai tekstūru.

Šķūnis ar “dzīvo” jumtu

Lai šķūnītis vai konteineru novietne teju vai ieplūstu dārzā, apsver domu par zaļo jumtu. Ierīko seklāku dobi jumta struktūrā un iestādi tajā vīteņaugus, kas vīsies no šķūņa lejup un radīs ilūziju, ka šķūnim ir mati.

Izaudzē priekškaru

Tādu pašu triku var izmantot arī no citas pozīcijas, proti, vīteņaugu audzēšanu no lejas dobes. Ap konteineru vai komposta kastes novietni izvieto stiepļu žogu un pie tā iestādi vīteņaugu stādus, kas laika gaitā apņems žogu un noslēps nesmukumu aiz zaļā priekškara.

Apvieno miskastes novietni ar žogu

Ja ap māju ir izvietots vidēja augstuma necaurredzams žogs, to var izmantot arī kā konteineru slēptuvi. No ielas puses nevarēs manīt konteineru novietni, bet no mājas puses konteineri būs glīti novietoti un nebūs uzkrītoši.

Radi kompostam trīs nodalījumu sistēmu

Ja pagalmā ir pietiekoši daudz vietas, izveido trīs nodalījumu komposta sistēmu. Tas nozīmē, ka vienā kaudzē būs svaigs komposts ar organiskajiem atkritumiem, otrajā – komposts, kas sācis sadalīties un kādu laiku jau netiek papildināts, bet trešajā ir gatavs, pilnībā sadalījies komposts, kuru var izmantot dārzam. Šāda sistēma nodrošinās vienkāršāku kompostēšanu, kā arī komposta kaste tik ātri nepiepildīsies.

Izgatavo komposta un lapu kastes no metāla žoga

Izmanto ekonomiskā stiepļu žoga potenciālu un izveido vienkāršu, bet vienlaikus simpātisku tvertni kompostam. Vienkārši sastiprini žogu cilindra formā un novieto to dārza tuvumā. Tiklīdz komposts ir gatavs lietošanai, atliks vien pacelt žoga konstrukciju, izveidot kaudzi un izmantot to dārza iekopšanai.

Nodali komposta kasti un konteinerus no pagalma

Stūri, kurā glabājas konteineri un komposta kaudzes, nodali no pagalma ar tādu pašu žogu, kas izmantots teritorijas perimetra iežogošanai. Ņem vērā, ka šim žogam ir jābūt necaurredzamam – tādā veidā radīsi ilūziju, ka konteineru un komposta kastu novietne nemaz neatrodas pagalmā.

CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu