Seši ieteikumi, kā neļaut internetam bojāt ikdienu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Internets aizpilda lielāko daļu mūsu brīvā laika. Tajā var atrast daudz interesantas informācijas, kas var kalpot par pamatu diskusijām ar draugiem, paziņām un arī kolēģiem. Tāpat nākas atzīt, ka internets ir pilns ar dažādiem traucēkļiem, kas rada grūtības koncentrēties darba pienākumiem. Džordžtaunas Universitātes datorzinātņu profesors Kels Ņūports aģentūrai “Bloomberg” pastāstīja par sešiem veidiem, kā neļaut internetam iegūt kontroli pār cilvēka darba pienākumu veikšanu.

Amerikāņu datu un statistikas uzņēmums “Nielsen” aprēķinājis, ka vidējais amerikānis ik dienas pavada trīs stundas, raugoties sava viedtālruņa vai planšetdatora ekrānā. Pierēķinot klāt televizorus un datorus – tad cilvēks raugās ekrānā vidēji deviņas stundas dienā. Tas ir ļoti augsts rādītājs, un šīs deviņas stundas var izmantot, lai attīstītu sevi profesionāli.

Savā jaunākajā grāmatā “Digitālais minimālisms” profesors, tehnoloģiju un produktivitātes eksperts Kels Ņūports raksta, kā atbrīvot sevi no tirānijas, ko pret mums veic elektroniskais pasts, sociālie mediji un citi digitālie servisi. Ņūports nācis klajā ar sešiem galvenajiem ieteikumiem.

1. Ieplāno nepārtraukta darba laiku

Cilvēkam jācenšas saplānot savu darba dienu tā, lai tajā būtu vismaz divu stundu ilgi nepārtraukta darba posmi, starp kuriem ir neilgs laiks atelpas. Šādam dienas plānojumam nav obligāti jāpaaugstina produktivitāte.

“Ja strādā divas stundas, nepievēršot uzmanību sociālajiem tīkliem vai kam citam, tad tavs prāts strādā ar pilnu kapacitāti. Var teikt, ka tā ir kā kognitīvā superspēja,” saka Ņūports.

2. Atpūties bez telefona

Ikkatrā garlaicīgā brīdī pie pirmās iespējas izvelkot no kabatas viedtālruni, cilvēks attīsta sev tā dēvēto vientuļnieka sindromu, kas varētu veicināt ar trauksmi saistītu kaišu saasināšanos. Kopumā ASV pērn, salīdzinot ar 2017. gadu, trauksmes radītās problēmas cilvēkiem pieauga par aptuveni pieciem procentiem. Tā vietā, lai lūkotos telefona ekrānā, eksperts iesaka darīt ko citu.

“Izmanto brīvos brīžus fiziskām aktivitātēm – pavingro, trenē savu uzmanību uz kaut ko vienu. Divas līdz trīs treniņu sesijas nedēļā samazinās vēlmi bezmērķīgi raudzīties telefona ekrānā, kā arī uzlabos koncentrācijas spējas,” saka Ņūports.

3. Raksti garākas un jēgpilnākas vēstules

Aprēķināts, ka biroja darbinieks saņem aptuveni 100 elektroniskā pasta sūtījumus dienā. Tādējādi ilgas stundas tiek pavadītas, piekopjot zemas kvalitātes komunikāciju. Ņūports iesaka rakstīt mazāk vēstules, taču iekļaujot tajā vairāk jēgas.

“Ignorē vēstules, kurās netiek prasīta atbilde. Un arī cita formāta vēstulēm ir jāmaina veids, kā rakstīt. Piemēram, tā vietā, lai rakstītu “Dod man ziņu, kad vēlies satikties”, būtu labi rakstīt “Satiekamies kafejnīcā pie autoostas plkst. 12:30”. Tas piešķir zināmu jēgu,” skaidro Ņūports.

4. Zvans draugam

Digitālā komunikācija tomēr nespēj aizstāt īstu sarunu. Tāpēc Ņūports iesaka brīvajos brīžos vairāk sazināties ar saviem draugiem.

“Mūsu smadzenes īsti nesaprot, ko nozīmē “like” vai vienkāršs ieraksts “Sveiciens dzimšanas dienā” sociālajā tīklā “Facebook”. Šādi žesti ir tīra formalitāte un nerada saiknes un piederības sajūtu. Ja tev nav laika tikties klātienē ar saviem draugiem, tad vismaz piezvani un parunā ar viņiem! Pēc tam noteikti būs laba sajūta,” pauž Ņūports.

5. Veic digitālo attīrīšanos

Eksperts iesaka vismaz mēnesi atturēties no to digitālo rīku lietošanas, kas nav nepieciešami darba pienākumu veikšanai. Tas attiecināms gan uz sociālajiem tīkliem, gan video spēlēm.

“Es domāju, ka ir iespējams neizmantot dažādus čata servisus, kā arī dažādas mājaslapas, kas novērš uzmanību no galvenā. Atturēšanās laikā izstrādā jaunus produktivitātes un attiecību mērķus, ko gribi sasniegt turpmāk, nosaki robežas, piemēram, “Twitter” izmantojot tikai darbā,” saka profesors.

6. Esi kreatīvs

Pirms digitālās ierīces pārņēma dzīvi, visticamāk, ka katram ir bijis kāds hobijs, par kuru laika trūkuma dēļ nu ir piemirsts. Tieši tāpēc Ņūports iesaka atcerēties par lietām, kas iepriekš bijušas ikdienas prioritāšu augšgalā.

“Lai arī tā būtu gleznošana, mūzikas instrumenta spēlēšana vai vienkārši adīšana. Izmanto savas rokas produktīvi, radi ko tādu, par ko vēlāk pašam būs prieks un lepnums! Tas palīdzēs koncentrēties uz kaut ko vienu un aizmirst par jauniem “laikiem” feisbukā vai komentāriem “Instagramā”,” aicina profesors.

Tāpat brīvo laiku var pavadīt ne tikai pildot iepriekš norādītos punktus – šajā laikā cilvēki var arī papildus sevi nodarbināt, piemēram, apmeklēt kādus kursus, lai padziļinātu kādas prasmes, kas laika trūkuma dēļ uz laiku ir atliktas otrajā plānā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu