Miris tehnikas “krāso pēc cipariem” izgudrotājs, cilvēks, kas ļāva ikvienam kļūt par Rembrantu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Dens Robinss
Dens Robinss Foto: Ekrānuzņēmums

1. aprīlī 93 gadu vecumā mūža dārzos devies “krāso pēc cipariem” tehnikas izgudrotājs, amerikāņu mākslinieks Dens Robinss (Dan Robbins), ziņo pasaules prese. Viņa vienkāršais izgudrojums ļāva ikvienam cilvēkam sajusties kā Rembrantam.

Pagājušā gadsimta 40. gados viņš strādāja par “Palmer” krāsu kompānijas iepakojuma dizaineri, kad viņam dzima ideja - sadalīt zīmējumu laukumos, katru toni marķējot ar atšķirīgu ciparu. Ideju viņš aizguvis no dižā renesanses laika māksliniek Leonardo Da Vinči.

Robinsa ideju mākslas kritiķi sākotnēji vērtēja kritiski, taču ar laiku tā pierādījusi savu dzīvotspēju, un iepriekš sagatavoti mākslas komplekti ar cipariņiem tiek pārdoti miljonos eksemplāru.

Tehnikas “krāso pēc cipariem” piemērs
Tehnikas “krāso pēc cipariem” piemērs Foto: publicitātes

Saruna ar mākslinieku (angļu val.)

Pats mākslinieks pret kritiku izturējās iecietīgi, norādot, ka ne savas sākotnējās “numurētās” ainavas, ne arī vēlāko piedāvājumu ar klasisku mākslas darbu paraugiem,  neuzskata par mākslu šī vārda ierastā nozīmē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu