Stokholmas olimpisko spēļu pieteikuma autori maijā vēlreiz viesosies Siguldā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Siguldas bobsleja un kamaniņu trase
Siguldas bobsleja un kamaniņu trase Foto: Viesturs Lācis/IBSF

Stokholmas-Ores pieteikuma autori 2026.gada Ziemas olimpisko spēļu rīkošanai maijā vēlreiz viesosies Siguldā, apliecināja Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis.

Uz 2026.gada Olimpiādes rīkošanu pretendē Zviedrijas galvaspilsēta Stokholma, kas renes sporta veidus plāno aizvadīt Siguldā esošajā kamaniņu trasē, kā arī Itālijas pilsētas Milāna un Kortīna d'Ampeco.

Sagaidāms, ka pilnīgai pieteikuma iesniegšanas procesa noslēgšanai nebūs šķēršļu. Līdz 12.aprīlim jābūt iesniegtam pēdējām pašvaldību un valsts garantijām par drošību un vīzām. Vrubļevskis apstiprināja, ka Stokholmas puse to tuvākajā laikā izdarīšot, bet Latvijā otrdien valdības sēdē paredzēts oficiāli apstiprināt valsts sniegtās garantijas.

Savukārt 13.maijā Stokholmas pieteikuma autori atkārtoti viesosies Siguldā.

Olimpisko spēļu mājvieta 2026.gada olimpiskajām spēlēm tiks izraudzīta 24.jūnijā Šveices pilsētā Lozannā, kur notiks Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) 134.sesija.

Olimpiādes saimnieces tiks izraudzīta SOK individuālo biedru balsojumā. Šo biedru ir 96, bet trīs nāk no Itālijas, kamēr divi ir no Zviedrijas - viņiem gan nebūs ļauts piedalīties 2026.gada olimpisko spēļu mājvietas noteikšanas procesā. Starp individuālajiem biedriem nav neviena Latvijas pārstāvja.

Šobrīd SOK izvērtēšanas komisija atrodas Itālijā, kur vērtē šīs valsts pieteikumu rīkot Olimpiādi. No turienes nākušas pozitīvas atsauksmes, taču tādas pašas tās bija arī martā, kad komisija viesojās Stokholmā.

"Arī marta vidū bija tieši tādas pašas atsauksmes par Stokholmu. Komisija savu viedokli paudīs oficiālā atzinumā, ne jau publiski," skaidroja Vrubļevskis, kurš joprojām izredzes kādai no pretendentēm rīkot Olimpiādi vērtēja 50/50.

Pērnā gada Ziemas olimpisko spēļu mājvietai Phjončhanai no Dienvidkorejas savulaik rīkot četrgades nozīmīgāko forumu bija tikai divas konkurentes - Minhene (Vācija) un Ansī (Francija), kamēr Ķīnas galvaspilsēta Pekina uzvarēja cīņā par tiesībām rīkot 2022.gada Ziemas olimpiskās spēles ar tikai vienu citu pilsētu - Almati Kazahstānā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu