ASV pirms izmeklēšanas par karavīru noziegumiem Afganistānā atsauc SKT prokurores vīzu (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Fatu Bensuda
Fatu Bensuda Foto: Reuters/ScanPix

ASV atsaukušas ieceļošanas vīzu Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) vecākajai prokurorei Fatu Bensudai, piektdien pavēstīja prokurores birojs. ASV negrib pieļaut, ka SKT sāk izmeklēšanu par ASV karavīru iespējamajiem noziegumiem Afganistānā.

Bensuda tomēr varēs doties uz Ņujorku, kad viņai būs jāsniedz ziņojums ANO Drošības padomei, pavēstīja preses sekretāre, piebilstot, ka prokurores darbs tiks turpināts, neraugoties uz situāciju vīzas jautājumā.

Bensuda pieprasījusi juridisku apstiprinājumu oficiālai izmeklēšanai, sakot, ka ir pietiekami daudz liecību par kara noziegumiem un pierādījumi, ka ASV karavīri un Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) darbinieki 2003. un 2004. gadā cietumniekus spīdzinājuši un izturējušies pret viņiem brutāli.

ASV nav parakstījušas SKT statūtus un neatzīst šīs struktūras pilnvaras.

SKT izskata kara noziegumu lietas un lietas par noziegumiem pret cilvēci. Tās darbība balstās Romas statūtos, kas stājās spēkā 2002.gadā. Statūtus kopumā parakstījušas 122 valstis, arī visas Eiropas Savienības dalībvalstis.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu