Parīze noraida iespēju repatriēt no Sīrijas franču džihādistus

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AFP / Scanpix

Francija noraidījusi iespēju, ka tā varētu repatriēt Sīrijā pēc teroristu grupējuma "Islāma valsts" "kalifāta" sakāves apcietinātos franču džihādistus un viņu ģimenes locekļus, piektdien pavēstīja Francijas iekšlietu ministrs Kristofs Kastanērs.

Francija un citas Eiropas valstis šobrīd ir neziņā par to, ko darīt ar saviem pilsoņiem džihādistiem, kas pēc "Islāma valsts" sakāves nonāca Sīrijas kurdu spēku gūstā.

Francijas valdība martā esot bijusi gatava repatriēt no Sīrijas 250 franču džihādistus, viņu sievas un bērnus, tomēr vēlāk no šīs ieceres atteikusies, ņemot vērā sabiedrības negatīvo noskaņojumu, piektdien vēsta laikraksts "Liberation".

Jautājums par džihādistu repatriāciju ir īpaši jūtīgs Francijā, kur 2015.gada Parīzes teroraktos, par kuriem atbildību uzņēmās "Islāma valsts", tika nogalināti 130 cilvēki. Sekoja vēl citi terorakti, kas arī prasīja daudzu cilvēku dzīvības.

Francija tomēr apsver iespēju repatriēt džihādistu bērnus, katru gadījumu izvērtējot individuāli, piektdien norādīja ministrs.

No 2014. līdz 2018.gadam uz Sīriju karot džihādistu rindās devušies līdz 1700 Francijas pilsoņu, liecina valdības aplēses. Aptuveni 300 krituši kaujās.

Sīrijas kurdu pārstāvji brīdinājuši, ka viņiem nav resursu, lai sagūstītos džihādistus turētu apcietinājumā ilgāku laika posmu. Arī Vašingtona mudinājusi operācijai pret "Islāma valsti" izveidotās koalīcijas partnerus uzņemt atpakaļ savus pilsoņus.

"Islāma valsts" vēl salīdzinoši nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret "Islāma valsti", grupējums Sīrijā un Irākā tagad zaudējis visas agrākās teritorijas.

Taču "Islāma valsts" cenšas nostiprināties Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu