Erdoans apstiprina, ka Turcija iegādāsies Krievijas aizsardzības sistēmu S-400 (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans no jauna apstiprināja, ka viņa valsts iegādāsies Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmu S-400.

Neraugoties uz Vašingtonas brīdinājumiem, Erdoans piektdien paziņoja, ka S-400 piegādes sāksies jūlijā.

Kā norādīja Erdoans, Turcijai piedāvāts iegādāties arī ASV sistēmu "Patriot", taču ASV piedāvājums nav bijis tik izdevīgs kā Krievijas.

Erdoans arī norādīja, ka ASV reaktīvo iznīcinātāju F-35 piegādes turpinās un ka Turcijas piloti tiek apmācīti.

Tiesa gan, ASV vēl pirmdien paziņoja, ka aptur visas piegādes un sadarbību ar Turciju iznīcinātāju F-35 programmā pēc tam, kad Turcija uzstāja uz Krievijas ieroču sistēmas pirkšanu.

ASV amatpersonas ir paudušas bažas par to, ka NATO dalībvalsts Turcijas militāra sadarbība ar Krieviju var novest pie tā, ka Krievija iegūtu F-35 datus, lai uzlabotu S-400 precizitāti Rietumvalstu lidaparātu notriekšanai.

Pentagons paziņoja, ka ir sācis meklēt citus avotus F-35 detaļu ražošanai, kuras tika izstrādātas Turcijā.

Krievijas ieroču sistēmas iegāde ir ļoti neparasts solis NATO dalībvalstij.

Turcijai un ASV ir arī domstarpības par Sīrijas konfliktu, Irānas kodolvienošanos un ASV konsulāro darbinieku aizturēšanu.

Daudzas ASV amatpersonas paudušas bažas par Turcijas attālināšanos no NATO un Ankaras un Maskavas attiecību uzlabošanos. Doma, ka Krievijas eksperti vai amatpersonas atradīsies Turcijas bāzēs, kurās būs arī F-35, daudzām ASV amatpersonām ir neiedomājama.

Spriedze varētu vēl vairāk palielināties, ja Turcija tiešām iegādāsies S-400 no Krievijas. Tādā gadījumā ASV var piemērot Ankarai sankcijas.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu