Palielinās putekšņu daudzums gaisā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Sākot ziedēt arvien lielākam skaitam augu, palielinās arī ziedputekšņu daudzums gaisā, liecina Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes sniegtā informācija.

Latvijā turpina ziedēt alkšņi un lazdas, kā arī ciprešu dzimtas augi. Rīgā intensīvi zied papeles, sāk ziedēt vītoli, pēc dažām nedēļām gaidāmi bērza putekšņi.

Bērza ziedēšana novērota Centrāleiropā, kur gaidāma augsta putekšņu koncentrācija. Valdošais austrumu vējš neļauj šiem putekšņiem nokļūt Latvijā. Sagaidāms, ka nākamnedēļ dominēs ziemeļu vēji, kas nesīs ziedputekšņus no Ziemeļeiropas, kur gaidāma alkšņa un lazdas ziedēšana.

Lazdas putekšņiem ir vidēja alerģiskuma pakāpe, savukārt alkšņa putekšņi ir ar vidēju līdz augstu alerģiskuma pakāpi. Visbiežākie ziedputekšņu alerģijas jeb polinozes izraisītāji ir bērza, graudzāļu un ambrozijas putekšņi.

Polinozes pirmās pazīmes parasti ir acu asarošana, šķavas, nieze, apsārtums, deguna tecēšana un aizlikts deguns. Ir iespējami arī astmai raksturīgi simptomi - klepus, grūtības elpot, smaguma sajūta un svilpšana krūtīs.

Laikā, kad zied augs, kas izraisa alerģiskas reakcijas, vēlams atteikties no fiziskām aktivitātēm brīvā dabā, lai izvairītos no pastiprinātas ziedputekšņu nonākšanas elpceļos. Pastaigām ieteicams izvēlēties lietainas dienas, un vēlams lietot alergologa vai ģimenes ārsta izrakstītos medikamentus.

Augstākā ziedputekšņu koncentrācija ir sausā, siltā un vējainā laikā.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati liecina, ka valdošā sausā un saulainā laika ietekmē gaisā paaugstinājusies dažāda veida sīko daļiņu koncentrācija, nereti pārsniedzot normu. Pavasarī ik gadu vērojama gaisa kvalitātes pasliktināšanās, it īpaši pilsētās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu