Kopš 2011.gada "Rigvir" kompensēšana valstij izmaksājusi 1,7 miljonu eiro (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Lita Krone / LETA

Kopš 2011.gada, kad zāles "Rigvir" tika iekļautas Kompensējamo zāļu sarakstā, valsts šo medikamentu kompensējis 1 687 862 eiro apmērā, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotā informācija.

Kopumā 2195 pacienti saņēma "Rigvir" no Kompensējamo zāļu saraksta. "Rigvir" kompensēšana vienam cilvēkam valstij izmaksāja apmēram 800 eiro.

Pērn "Rigvir" no Kompensējamo zāļu saraksta saņēma 228 personas, un šo zāļu kompensācija 2018.gadā valstij kopumā izmaksāja 240 344 eiro.

NVD vērsies pie "Rigvir" zāļu reģistrācijas apliecības turētāja SIA "Latima", norādot, ka tā pienākums ir atlīdzināt nekvalitatīvo zāļu kompensēšanai izlietoto valsts finansējumu, tomēr uzņēmumam valstij būs jāatlīdzina tikai par četrām "Rigvir" zāļu sērijām, kurās tika konstatētas neatbilstības.

Dienests patlaban veic precizējošus aprēķinus attiecībā uz izlietotajiem līdzekļiem neatbilstošo "Rigvir" zāļu sēriju apmaksā.

Līdz šim medikaments tika kompensēts pacientiem ar ļaundabīgas ādas melanomas diagnozi.

LETA jau ziņoja, ka saistībā ar konstatētām nepilnībām Zāļu valsts aģentūra (ZVA) pieņēmusi lēmumu apturēt "Rigvir" izplatīšanu līdz neatbilstības cēloņa noskaidrošanai un novēršanai, turklāt NVD pieņēmis lēmumu par "Rigvir" svītrošanu no valsts Kompensējamo zāļu saraksta.

Lēmums saistīts ar to, ka ZVA saņēma Lielbritānijas oficiālās zāļu kvalitātes kontroles laboratorijas zāļu paraugu rutīnas testēšanas laikā veiktās zāļu "Rigvir šķīdums injekcijām" paraugu pārbaudes rezultātus, kuri liecina - "Rigvir" sastāvā ir mazāks vīrusa daudzums, nekā apstiprināts, šīs zāles reģistrējot.

Tā kā ZVA rīcībā nav informācijas par šo zāļu efektivitāti ar mazāku vīrusa daudzumu par reģistrācijas dokumentācijā norādīto minimālo daudzumu, pieņemts lēmums apturēt "Rigvir" izplatīšanu līdz neatbilstības cēloņa noskaidrošanai un novēršanai.

Vienlaikus ZVA informēja, ka "Latima" nav arī nodrošinājusi savlaicīgu aģentūras noteikto nosacījumu izpildi, tādēļ tiks lemts par medikamenta reģistrācijas apturēšanu.

Tikmēr pretvēža zāļu "Rigvir" ražotājs vērsies Veselības inspekcijā (VI), lūdzot to steidzamības kārtā pārskatīt ZVA lēmumu par "Rigvir" izplatīšanas apturēšanu. Ražotājs VI lūdz piemērot pagaidu noregulējumu attiecībā uz vismaz vienu konkrētu "Rigvir" sēriju, kas pēc aiziešanas no Latvijas tirgus ir rezervēta Latvijas pacientiem, lai tie, kuri ir uzsākuši terapiju, varētu to turpināt, skaidroja uzņēmumā. Neviens pacients vai mediķis gan ar līdzīgu lūgumu VI nav vērsies.

Patlaban NVD vērsies pie "Rigvir" zāļu reģistrācijas apliecības turētāja norādot, ka tā pienākums ir atlīdzināt nekvalitatīvo zāļu kompensēšanai izlietoto valsts finansējumu, bet ZVA informēja, ka saskaņā ar Zāļu izplatīšanas un kvalitātes kontroles kārtību reģistrācijas apliecības īpašniekam ir pienākums arī segt zaudējumus zāļu lieltirgotavām, aptiekām un citām personām, kurām zāles izplatītas ārpus kompensācijas sistēmas.

ZVA aicina - ja cilvēks līdz šim lietoja "Rigvir", būtu jāvēršas pie sava ārstējošā ārsta, lai saņemtu informāciju par turpmāko piemērotāko terapijas veidu.

"Rigvir" ir vīrusu izcelsmes bioloģiskas zāles, kas paredzētas melanomas ārstēšanai. Saskaņā ar ZVA 2019.gada 18.martā saņemto SIA "Latima" vēstuli uzņēmums pēc savas iniciatīvas ir pieņēmis lēmumu uz laiku apturēt zāļu "Rigvir" izplatīšanu Latvijā, saglabājot spēkā esošo reģistrāciju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu