VARAM lūgusi KNAB izvērtēt, vai Ušakovam var inkriminēt krāpšanu (18)

CopyLinkedIn Draugiem X
Tiek demontēta Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja konstatētā partijas "Saskaņa" pretlikumīgā aģitācija no Spīķeru kvartāla ēkas Rīgā.
Tiek demontēta Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja konstatētā partijas "Saskaņa" pretlikumīgā aģitācija no Spīķeru kvartāla ēkas Rīgā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Piektdien Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) nosūtījusi KNAB un Ģenerālprokuratūrai lūgumu izvērtēt, vai Rīgas mēra Nila Ušakova darbībā nav saskatāma krāpšana, svētdien ziņo LTV raidījums “de facto”.

VARAM ieskatā tiesībsargājošām iestādēm ir jāizvērtē, vai notikušajā nav saskatāmas Krimināllikuma 177., 279., 317., 319. pantos vai citos Krimināllikuma pantos paredzēto noziedzīgo nodarījumu sastāva pazīmes. Raidījums secina, ka ministrijā pieļauj - Ušakovam varētu inkriminēt krāpšanu,  patvarību, dienesta pilnvaru pārsniegšanu un valsts amatpersonas bezdarbību.

LTV raidījums “de facto” arī skaidro, kādi ir vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces saskatītie Nila Ušakova pārkāpumi:

30 milj. eiro, ko “apēda” “Rīgas Satiksmē” 

VARAM ieskatā, Ušakova nopietnākais pārkāpums ir 30 miljonu eiro ieguldīšana “Rīgas Satiksmē” 2016. un 2017. gadā. It kā nekas ārkārtējs. Taču šajā gadījumā Ušakovs domes deputātiem piedāvāja balsot nevis par dotācijas piešķiršanu, kā parasti, bet par pozīciju ar nosaukumu “ieguldījums pašu kapitālā”. Ministrija uzskata – tas nozīmē, ka naudai bija jāpaliek “Rīgas satiksmes” bilancē. Tas tā var būt,  piemēram, lai firmas finanšu dati izskatītos labāk. Bet “Rīgas satiksme” šo naudu vienkārši iztērēja – lai kompensētu zaudējumus.

Ušakovs par šo situāciju bija atbildīgs dubultā. Kā mērs - par lēmumu piešķirt miljonus “Rīgas Satiksmei”. Kā “Rīgas satiksmes” kapitāldaļu turētājs – par to, kā “Rīgas satiksme” naudu iztērēja.

Pats Nils Ušakovs uzskata – formulējums, ar kuru dome iedeva naudu, īstenībā atļauj ar to apmaksāt arī uzņēmuma zaudējumus.

Ušakovs neizvērtēja “Rīgas satiksmes” iepirkumus

Otrs nozīmīgākais no ministrijas pārmetumiem – Ušakovs nav izvērtējis konkrētus “Rīgas Satiksmes” līgumus. Ušakova kā “Rīgas Satiksmes” pārrauga pienākums ir izvērtēt un saskaņot nozīmīgus uzņēmuma līgumus un iepirkumus. Pirms to dara, viņam ir jāsaņem domes ekspertu atzinums – lai izķertu kādu “Rīgas satiksmes” valdes kļūdu vai ļaunprātību.

Taču divus teju 100 milj. eiro vērtus līgumus par transporta iepirkšanu politiķis apstiprinājis bez konsultēšanās ar ekspertiem – Ušakovs vienkārši nav devis viņiem laiku sniegt atzinumu, jo sanāksmes sasauktas pēdējā brīdī.

Ministrs Pūce uzskata, ka Ušakovs to darījis tīši. Tagad KNAB izmeklētājiem ir aizdomas, ka vismaz par vienu no šiem iepirkumiem (ar “Solaris” – par 175 autobusu piegādi) maksāti miljonos mērāmi kukuļi.

“Noklīdušie” 9 milj. eiro no “Rīgas satiksmes” stāvvietām

Vienu iemeslu Ušakova atstādināšanai VARAM aizņēmās no Valsts kontroles, vēsta LTV. “Rīgas satiksmes” pārvaldītās autostāvvietas atnes uzņēmumam aptuveni 9 miljonus eiro gadā. “Rīgas satiksme” šo naudu iztērē autostāvvietu uzturēšanai. Valsts kontrole secināja – nav skaidrs, vai autostāvvietu uzturēšana tiešām izmaksā tik daudz. Tam vienkārši neesot pierādījumu.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu