VDD sākts kriminālprocess par naidīgiem ierakstiem pret mazākumtautībām un Breivīka slavināšanu (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixels

Valsts drošības dienests (VDD) pagājušā gada nogalē sācis kriminālprocesu pret Latvijas pilsoni, kurš sociālajos tīklos ievietoja ksefonobiskus ierakstus pret romiem un krieviem, kā arī slavināja Norvēģijas labējo ekstrēmistu Andersu Bēringu-Breivīku, liecina VDD pagājušā gada darbības pārskats.

Pērn novembrī VDD sāka kriminālprocesu pret Latvijas pilsoni par darbībām, kas vērstas uz nacionālā, etniskā vai rasu naida vai nesaticības izraisīšanu, izmantojot automatizētu datu apstrādes sistēmu.

Konkrētajā gadījumā persona ievietoja ksenofobiskus ierakstus savos sociālo tīklu profilos, kas vērsti pret romu un krievu tautības Latvijas iedzīvotājiem. Papildus šiem ierakstiem persona regulāri publicēja nacistiskās Vācijas armiju un labējo ekstrēmistu Bēringu-Breivīku slavinošus ierakstus.

Minētie ieraksti saturēja arī aicinājumus iznīcināt konkrētas etniskās grupas.

VDD vērtējumā šis ir viens no individuālas radikalizācijas piemēriem, kas liecina arī par nepietiekamu sociālo tīklu un interneta platformu uzturētāju atbildību par vardarbīga un agresīva satura izplatīšanas ierobežošanu. Minētā persona ilgstošā laika posmā bija sistemātiski izplatījusi galēji radikālas idejas, tādējādi veicinot kopējo agresijas pieaugumu interneta vidē.

Aģentūrai LETA gan patlaban nav izdevies noskaidrot, vai kriminālprocesā joprojām turpinās izmeklēšana vai arī lieta nodota apsūdzības celšanai prokuratūrā.

Jau ziņots, ka 2011.gada 22.jūlijā Bērings-Breivīks īstenoja divus asiņainus uzbrukumus. Vispirms viņš pie valdības ēkas Oslo uzspridzināja mīnu, nogalinot astoņus cilvēkus, bet pēc tam, pārģērbies policista uniformā, sarīkoja slaktiņu Ūteijas salā notiekošajā Darba partijas jaunatnes organizācijas vasaras nometnē, noslepkavojot 69 cilvēkus.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu