Edgars Mākens publisko “Vājības” (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Edgars Mākens
Edgars Mākens Foto: publicitātes

Grupu "Gaujarts" un "Manta" dalībnieks, komponists Edgars Mākens publisko “Vājības” - četru dziesmu ciklu ar dzejnieka Krišjāņa Zeļģa vārdiem, kuras rakstītas Latvijas Nacionālā teātra laikmetīgās dejas izrādei "visas manas vājības ir tavas lūpas". Katrai dziesmai atsevišķu video radījusi Una Rozenbauma.

Cikls “Vājības” ir simbioze starp akadēmisko un populāro mūziku - dziesmu “Tu smaržo”, “Neizlasāma ziņa”, “Valis” un “Belorusskaja” stīgu partijas iespēlējis “Sinfonietta Rīga” stīgu kvartets un skanējumu papildina elektroniskās mūzikas elementi. Dzied Edgars Mākens. 

Savās pārdomās un sajūtās par dziesmām dalās muzikologs Orests Silabriedis: "Harmonijas kā Ešēra* kāpnes - savieno, blīvējas, nekur neved, bet ir visur. Mākena jaunajā namā tu esi ieslēgts kā tīklainā adījumā. Te viss ir skaists, (it kā tas būtu sveiciens Gevinam Braiersam**), un nav nekā liekulīgi pusvārdīga, bet arī nav nekā nenoticami konkrēta. Stīginstrumentu ģeometrijai pieskaras elektronikas lauki. Suns kā pulkstenis, un pulkstenis kā suns. Elso, pieskaras, skaita. Balss. Atturīgi, bet tuvu.” 

Dziesmu ciklu “Vājības” var noklausīties mūzikas straumēšanas vietnē Spotify.

Unas Rozenbaumas radītie video.

Edgars Mākens

Edgars Mākens ir mūziķis, komponists. Darbojies grupās "Hospitāļu iela", "Gaujarts", aktīvi muzicē ar ansambli "Manta". Sarakstījis mūziku ap divdesmit teātra izrādēm, pamatā sadarbojoties ar režisoru Elmāru Seņkovu (izrādes "Ezeriņš", "Antigone", "Par tēviem" un citas). Saņēmis "Spēlmaņu nakts" balvu kā labākais muzikālās partitūras autors, tāpat divreiz ieguvis arī balvu "Zelta mikrofons" kategorijā "Labākais alternatīvās mūzikas albums" (“Gaujarts” "Vibrācijas" un Ansamblis Manta "Manta"). Šobrīd studē kompozīciju Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā.

*Moriss Kornēlijs Ešers (M.C. Escher) – holandiešu mākslinieks, grafiķis, kurš savos darbos attēloja fantastisku, daudzdimensionālu pasauli. 

** Gevins Braierss (Gavin Bryars) angļu avangarda komponists. 

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu