Aizdomās par kukuļa ņemšanu no Krievijas pilsoņa aizturēts Lietuvas tirdzniecības asociācijas vadītājs

Papildināts
LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Rimants Šidlauskas
Rimants Šidlauskas Foto: 15min.lt

Lietuvas Īpašās izmeklēšanas dienests (STT) aizdomās par ietekmes tirgošanu aizturējis Lietuvas tirdzniecības, rūpniecības un amatniecības asociācijas ģenerāldirektoru, bijušo diplomātu Rimantu Šidlausku un vēl divas personas.

(Papildināta ziņa.)

Kā norāda STT, pirmstiesas izmeklēšanas dati ļauj pamatoti turēt Šidlausku un kādas ārvalstu akciju sabiedrības Lietuvas filiāles darbinieku aizdomās par vienošanos pieņemt kukuli no Krievijas pilsoņa, kuram pieder kādas Krievijas bankas akciju kontrolpakete.

Izmeklētājiem ir aizdomas, ka apmaiņā pret kukuli Šidlausks, kas ilgu laiku strādājis diplomātiskajā dienestā, apsolījis ietekmēt noteiktas personas, lai šim Krievijas pilsonim tiktu izdota Šengenas vīza.

Pēc aģentūras BNS rīcībā esošās informācijas, aizturēto skaitā ir Krievijas pilsonis Rinats Nasirovs, kuram kopā ar māsu pieder banka "Novij promišļennij bank". Krievijas mediji vēstījuši, ka šai bankai, kas pieskaitāma pie komercbanku grupas ar viszemāko aktīvu vērtību, Krievijas centrālā banka 2018.gada februārī apturējusi licenci par daudzkārtējiem naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanas prasību pārkāpumiem. Augustā bankas licence anulēta. Pirms tam banka divreiz saņēmusi brīdinājumus par rupjiem darbības noteikumu pārkāpumiem.

1990.gadā izveidotā banka orientējusies uz juridisko personu apkalpošanu, un tai bijis tikai viens birojs Maskavā.

Šidlausks pēc Lietuvas neatkarības atjaunošanas strādājis Ārlietu ministrijā, kur ieņēmis augstus amatus, ilgus gadus vadījis ministrijas Konsulāro departamentu, bijis Lietuvas vēstnieks Kanādā.

No 2002. līdz 2008.gadam viņš ieņēmis Lietuvas vēstnieka amatu Krievijā, bet kopš 2009.gada vada Lietuvas tirdzniecības un rūpniecības kameru.

BNS avotu informācija liecina, ka Šengenas vīza Nasirovam Lietuvas institūcijā izdota martā.

Kā aģentūrai pirmdien sacījis Lietuvas vēstnieks Krievijā Remiģijs Motuzs, viņam par šo STT izmeklēšanu nekas nav zināms. Pēc viņa sacītā, nepastāv nekādas iespējas ietekmēt diplomātus attiecībā uz Šengenas vīzu izdošanu.

"Prasības attiecībā uz Šengenas vīzām ir noteiktas mūsu tiesību aktos un arī Eiropas Komisijas tiesību aktos. Zināms, mūsu vēstniecība izdod nacionālās un Šengenas vīzas, un Krievijā ir 17 vīzu centri, bet galīgo lēmumu vienmēr pieņem mūsu vēstniecības konsuli, kuri lēmumu pieņemšanā ir neatkarīgi," viņš skaidrojis.

Lietuvas tirdzniecības, rūpniecības un amatniecības asociācija pārstāv piecas patstāvīgas reģionālās tirdzniecības un rūpniecības kameras, kas darbojas Viļņā, Kauņā, Klaipēdā, Panevēžā un Šauļos. Asociācijas direktoru nominē un līgumu ar viņu paraksta asociācijas prezidents.

Viļņas tirdzniecības, rūpniecības un amatniecības kamera pirmdien izplatījusi paziņojumu, ka, reaģējot uz asociācijas ģenerāldirektora aizturēšanu, pieprasīs paskaidrojumus un atbildību no pašreizējā asociācijas prezidenta Benjamina Žemaiša.

Žemaitis savukārt norādījis, ka Šidlausku pašlaik aizvieto cita persona, bet piektdien tiks rīkota asociācijas prezidija sēde, lai uzklausītu viņa paskaidrojumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu