Karma nesnauž: dabas parkā zilonis sabradā malumednieku

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Krīgera Nacionālajā parkā Dienvidāfrikā gājis bojā kāds malumednieks, kuru sabradājis zilonis, bet pēc tam saplosījis un apēdis lauvu bars.

Par notikušo parka uzraugam pavēstījuši bojāgājušā malumednieka kolēģi, kuri, visticamāk, uzturējušies parkā, lai medītu degunradžus.

Pēc ilgākiem meklējumiem parka darbiniekiem izdevies uziet cilvēka galvaskausu un bikšu atliekas.

Parka vadība izplatījusi paziņojumu, kurā teikts, ka "nelegāla iekļūšana Krīgera parkā un pārvietošanās tā teritorijā kājām nav pārāk prātīga rīcība".

Malumedniecība ir viena no nopietnākajām problēmām, ar ko nākas saskarties daudziem Āfrikas dabas rezervātiem un parkiem. Krīgera parku malumednieki galvenokārt izmanto, lai iegūtu degunradžu ragus, pēc kuriem ir liels pieprasījums Āzijā.

Degunradža ragu jau vairāk nekā 2000 gadus izmanto Ķīnas tradicionālā medicīna, lai ārstētu virkni likstu un slimību - no reimatisma un podagras līdz pat impotencei.

Kaut arī degunradža rags - tāpat kā cilvēka nagi - sastāv no keratīna, tā cena melnajā tirgū pārsniedz pat kokaīna cenu.

Dienvidāfrikā dzīvo aptuveni 80% no visas kontinenta degunradžu populācijas, kas šobrīd sarukusi līdz 25 000 eksemplāru. Tiek lēsts, ka raga dēļ ik gadu pasaulē tiek nogalināti aptuveni 1000 degunradži.

Tiek ziņots, ka 6. aprīlī likumsargi Honkongas lidostā aizturējuši lielāko degunradžu ragu sūtījumu pēdējo piecu gadu laikā, kura vērtība melnajā tirgū ir aptuveni 2,1 miljons dolāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu