Pakistāna apsūdz Indiju jauna uzbrukuma gatavošanā

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Islamabadas rīcībā ir izlūkinformācija, kas liecina, ka Indija vēl šomēnes plāno sarīkot militāru uzbrukumu, svētdien paziņojis Pakistānas ārlietu ministrs Šahs Mehmuds Kereši.

"Pastāv iespēja, ka pret Pakistānu tiks vērsta vēl viena agresija, un atbilstoši mūsu informācijai tas var notikt no 16. līdz 20.aprīlim," žurnālistiem pavēstīja ministrs.

Kereši piebilda, ka šādi izsakās ar pilnu atbildību un ka agresijas mērķis ir kāpināt "diplomātisko spiedienu" pret viņa valsti.

Pakistāna arī izsaukusi Indijas vēstnieku, lai protestētu pret Indijas plāniem.

Indijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Ravišs Kumars savukārt paziņoja, ka šo paziņojumu mērķis "ir skaidrs - reģionā uzkurināt kara histēriju".

"Šis publiski izspēlētais triks, šķiet, ir aicinājums Pakistānā bāzētajiem teroristiem sarīkot Indijā teroraktu," viņš skaidroja.

Pakistāna "nevar sevi atbrīvot" no Indijas administrētajā Kašmiras daļā 14.februārī notikušā asiņainā terorakta, piebilda Kumars.

Indijā drīzumā gaidāmas parlamenta vēlēšanas, un premjerministra Narendras Modi oponenti pārmet premjeram, kas viņš spriedzi attiecībās ar Pakistānu cenšas izmantot, lai vairotu atbalstu savai hinduistu nacionālistu partijai. Modi Indijas Tautas partija (BJP) šos pārmetumus noraida.

Indijas un Pakistānas attiecības ir saasinājušās kopš 14.februāra, kad pašnāvnieka sarīkotā sprādzienā Indijas kontrolētajā Kašmiras daļā gāja bojā 40 Indijas karavīri.

Situācija saasinājās vēl vairāk, kad Indija 26.februārī veica gaisa uzlidojumus Pakistānas teritorijā, kas bija pirmais šāds gadījums kopš 1971.gada.

Dienu pēc tam tika notriektas abu pušu kara lidmašīnas.

Abu valstu sniegtā informācija ir pretrunīga. Pakistāna apgalvoja, ka notriekusi divas Indijas gaisa spēku lidmašīnas, bet Indija paziņoja, ka zaudējusi tikai vienu savu lidmašīnu un notriekusi Pakistānas iznīcinātāju, ko savukārt noliedza Pakistāna.

Pakistāna 1.martā atdeva Indijai notriektās Indijas lidmašīnas pilotu, taču abu valstu armijas turpinājušas apšaudes pie tā dēvētās kontroles līnijas Kašmirā, kas kalpo kā pašreizējā "de facto" robeža.

Daļu Kašmiras, kur vairums iedzīvotāju ir musulmaņi, kontrolē Indija, daļu - Pakistāna, bet kā Deli, tā Islamabada pretendē uz visu Kašmiras teritoriju.

Kopš 1947.gada Indijas un Pakistānas starpā izraisījušies trīs kari, no kuriem divi notikuši Kašmiras dēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu