KM rosina noteikt stingrākas izvirzāmās prasības kandidātiem uz amatiem sabiedrisko mediju valdē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Kultūras ministrija (KM) pirmdien valdības sadarbības padomē rosinājusi pieņemt grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas noteiktu stingrākas izvirzāmās prasības kandidātiem, kas pretendē uz amatu sabiedrisko mediju valdē, kā arī paredzētu skaidrāku konkursu atlases procedūru, informēja kultūras ministres padomniece Lita Kokale.

Lai nodrošinātu lēmumu pieņemšanas procesa caurskatāmību, KM piedāvā paredzēt, ka sabiedrisko mediju valdes locekļu nominācijas komisijā ar balsstiesībām darbojas Nacionālās Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) un neatkarīgo ekspertu pārstāvji, nodrošinot žurnālistikas, mediju, personālvadības un uzņēmumu pārvaldības jomu pārstāvniecību.

Prasībās valdes locekļiem kā obligāts priekšnoteikums, pēc ministrijas pārstāvju domām, paredzama iepriekšēja pieredze uzņēmuma padomes, valdes vai augstākā līmeņa vadītāja amatā, par priekšrocību nosakot pieredzi mediju jomā. Kā obligātas prasības nosakāmas arī zināšanas un izpratne par mediju nozari, īpaši par sabiedrisko mediju lomu, kā arī zināšanas un izpratne par valsts kapitālsabiedrību pārvaldību.

KM rosina likumā iekļaut arī kritērijus un procedūru, kuras ceļā iespējama sabiedriskā medija valdes atsaukšana, ar mērķi panākt, ka valdi iespējams atlaist tikai uz izsvērtu argumentu pamata.

"KM konsekventi ir iestājusies par nepieciešamību nodrošināt atklātību konkursa pēdējā kārtā, lai sabiedrībai ir iespēja vērtēt un uzklausīt sabiedrisko mediju potenciālos vadītājus. Tāpēc piedāvājam Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā skaidri noteikt, ka konkursa pēdējā kārta ir atklāta un NEPLP organizē publisku valdes kandidātu un ieinteresētās sabiedrības diskusiju," norādīja Kokale.

Kā ziņots, no amatiem Latvijas Televīzijas (LTV) valdē nolēmuši atteikties par tās priekšsēdētāju ieceltais Einārs Giels, kā arī valdes locekļa digitālās attīstības un satura jautājumos amatam izvēlētā Eva Juhņēviča.

Giels iepriekš strādāja par mārketinga tirgus datu analītiķi Latvijas farmācijas kompānijā "Olainfarm", bet Juhņēviča - par XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku izpilddirektori.

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) aicinājusi NEPLP atcelt lēmumu par LTV valdes locekļu apstiprināšanu un izsludināt atkārtotu konkursu. LŽA uzskata, ka NEPLP izraudzītie jaunie valdes locekļi pēc būtības neatbilst konkursa nosacījumiem un augstajām amata prasībām. "Izraudzītajam valdes priekšsēdētājam nav nekādas vērā ņemamas vadības pieredzes, bet par satura attīstību atbildīgajai valdes loceklei nav pieredzes mediju darbā, ko pati padome iepriekš atzina par noteikti nepieciešamu," pauda asociācijā.

Jaunā konservatīvā partija paziņojusi, ka Mediju politikas apakškomisijai prasīs anulēt LTV valdes konkursa rezultātus, kā arī aicinās izvērtēt NEPLP darbības likumību, izraugoties LTV valdes locekļus. Savukārt "Jaunā Vienotība" paziņoja, ka NEPLP rīkotajā LTV valdes konkursā saskatāms likuma pārkāpums. Citi politiķi gan norādījuši, ka Saeimai nav tiesību lemt par LTV valdes konkursa rezultātiem.

Aicinājumu pārskatīt konkursa rezultātus pauda arī Latvijas Televīzijas, kā arī televīzijas kanāla TV3 raidījuma "Nekā personīga" komanda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu