No Infektoloģijas centrā pārbaudītām 45 ērcēm divas bijušas inficētas ar encefalītu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ērce.
Ērce. Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Infektoloģijas centra laboratorijā aizvadītajā nedēļā izmeklētas 45 ērces, no kurām divas bija inficētas ar ērču encefalītu, informēja Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcā.

Pagājušajā nedēļā pacienti ar ērču encefalītu un ērlihiozi no slimnīcas nav izrakstīti, bet janvārī un februārī izrakstīti trīs pacienti, kuriem pamatdiagnoze bijusi Laimas slimība.

LIC uzņemšanas nodaļā aizvadītajā nedēļā pacientiem noņemtas 20 ērces.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti iesaka izvēlēties gaišu apģērbu, uz kura ērces ir labāk saskatāmas, pastaigas laikā ik pa brīdim apskatīt apģērbu, vai uz tā nav ērces, pēc pastaigas rūpīgi pārbaudīt ne tikai apģērbu, bet arī visu ķermeni.

Tāpat centra speciālisti aicina izvēlēties piemērotus apavus, jo ērces visbiežāk nokļūst uz garāmejošu cilvēku apaviem, kā arī parūpēties, lai apģērba piedurknes, apkakle un bikšu gali būtu pietiekami noslēgti, lai zem apģērba nepakļūtu ērces.

Īpaša uzmanība jāpievērš arī garai zālei, kurā varētu uzturēties ērces, kā arī svarīgi pārbaudīt mājdzīvniekus, vai tiem nav piesūkušās ērces un jāatceras, ka ērces var pārnest ar mājās atnestiem zariem.

Ja tomēr ērce ir piesūkusies, tad SPKC rekomendē to noņemt pēc iespējas ātrāk, vienlaikus ievērojot drošības pasākumus. "Ērces noņemšana ir jāveic piesardzīgi, jo saspiežot ērces ķermeni, koduma brūcē var iekļūt tās iekšējais saturs, tādējādi palielinot iespējamību saslimt ar kādu no ērču pārnēsātajām slimībām," uzsver speciālisti.

Pagājušajā nedēļā Infektoloģijas centrā izmeklētajām ērcēm divas bijušas inficētas ar encefalītu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu