Ambiciozs mērķis: Norvēģija plāno iegūt naftu, neradot kaitīgo gāzu emisijas (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters / Scanpix

Norvēģijai vajadzētu izvirzīt ambiciozu mērķi – noteikt konkrētu termiņu, līdz kuram Norvēģijas naftas un gāzes industrijai pilnībā būtu jāatsakās no siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisijas, vēsta ASV finanšu ziņu un datu aģentūra “Bloomberg”.

Šādu viedokli šonedēļ paudis Norvēģijas lielākās opozīcijas partijas – Darba partijas līderis Jūnass Gārs Stēre.

Norvēģijas naftas un gāzes nozare šobrīd ir pārliecinoši lielākais siltumnīcas efektu izraisošo gāzu avots valstī.

Valsts gan jau šobrīd pakāpeniski samazina naftas sektora radītās emisijas – arvien vairāk naftas ieguves platformu Norvēģijas piekraste elektroenerģiju saņem no krasta, nevis ražo to, dedzinot gāzi.

Darba partija uzskata, ka Norvēģijas varas iestādēm un naftas nozares pārstāvjiem ir jāsēžas pie sarunu galda, lai kopīgi izvirzītu mērķi, līdz kuram Norvēģijas kontinentālais šelfs kļūst par pasaulē pirmo šelfu, kas naftu iegūst, neradot oglekļa dioksīda (CO2) emisijas.

Darba partijas izteikumi varētu iezīmē zināmas izmaiņas tās ilggadējā politikā, kas paredzēja gandrīz bezierunu atbalstu valsts naftas un gāzes ieguves sektoram.

Saskaņā ar pēdējiem pieejamajiem datiem, Norvēģijas naftas un gāzes nozare 2017.gadā radīja emisijas 14,7 miljonu tonnu CO2 ekvivalenta apmērā, kas ir 28% no Norvēģijas kopējām emisijām.

Šie skaitļi gan ietver tikai tās emisijas, kas radītas naftas un gāzes ieguves procesā, neņemot vērā emisijas, kas rodas nozares ražoto produktu lietošanas rezultātā.

Tikmēr Norvēģijas enerģētikas sektora galvenais lobijs – Norvēģijas naftas un gāzes asociācija – uzsver, ka Norvēģijas naftas nozare jau šobrīd ražo degvielu ar uz pusi mazākām emisijām uz vienu vienību par vidējo līmeni pasaulē.

Asociācijas pārstāvji arī norāda, ka ierosinājums sektoram pilnībā attiekties no kaitīgo gāzu emisijām uzskatāms par ļoti ambiciozu mērķi, kas būs ļoti grūti sasniedzams.

Tomēr asociācijas ģenerāldirektors Karls Ēriks Šjots-Pedersens norāda, ka asociācija labprāt iesaistīties diskusijās par Norvēģijas varas iestādēm par iespējām samazināt emisijas arī turpmāk.

Tikmēr Norvēģijas naftas un gāzes uzņēmumi šo jautājumu pagaidām nav komentējuši.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu