Izdota bilingvāla grāmata par trimdas kuratoru un meilārta mākslinieku Valdi Āboliņu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Valdis Āboliņš Jaunās tēlotājmākslas biedrības nGbK birojā Rietumberlīnē. 1978
Valdis Āboliņš Jaunās tēlotājmākslas biedrības nGbK birojā Rietumberlīnē. 1978 Foto: publicitātes

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC) izdevis grāmatu “Valdis Āboliņš. Avangards, meilārts, jaunais kreisums un kultūras sakari aukstā kara laikā”, informē LLMC komunikācijas vadītāja Marta Krivade.

Apjomīgais, 664 lappušu biezais, bilingvālais izdevums latviešu un angļu valodā veltīts trimdas kuratora un meilārta mākslinieka Valža Āboliņa (1939–1984) radošajam un intelektuālajam mantojumam un viņa lomai Latvijas mākslas un trimdas vēsturē aukstā kara gados. Publikācijā iekļautas viņa vēstules, raksti un politiskie komiksi, kā arī mūsdienās tapušas V. Āboliņa laikabiedru un jaunākas paaudzes pētnieku esejas par viņa aktivitātēm Rietumu avangarda mākslā un kultūras sakaru veidošanā ar Latviju. Šis izdevums ir arī par kultūras komplekso lomu attiecībās starp abām dzelzs priekškara pusēm. Kaut arī tās it kā bija nošķirtas pasaules, V. Āboliņš bija viens no nozīmīgākajiem kultūras sakaru veidotājiem, kura pārliecības un idejas daudzi uztvēra kā radikālas, lai gan viņu virzīja ideālistiska vēlme caur kultūru veidot pārmaiņas politiskajā realitātē.

Valdis Āboliņš kopā ar studiju biedriem Gerdu Forhofu un Heningu Voltersu mākslinieka Volfa Fostela akcijā Ķelnē 1967. gada 31. maijā
Valdis Āboliņš kopā ar studiju biedriem Gerdu Forhofu un Heningu Voltersu mākslinieka Volfa Fostela akcijā Ķelnē 1967. gada 31. maijā Foto: publicitātes

Grāmatas sastādītāja ir mākslas zinātniece Ieva Astahovska, kas to veidojusi sadarbībā ar Antru Priedi. Kontekstuālo eseju autori ir Ojārs J. Rozītis, Maruta Šmite, Marks Alens Švēde, Jānis Taurens, Ģirts Zēgners un vācu mākslas zinātnieki Ādams Ellerss, Petra Štēgmane un Barbara Štraka. Izdevuma dizainu veidojis Aleksejs Muraško, un tas tapis ar mākslas mecenātu Jāņa un Dinas Zuzānu un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu. 

“Valdis Āboliņš. Avangards, meilārts, jaunais kreisums un kultūras sakari aukstā kara laikā”
“Valdis Āboliņš. Avangards, meilārts, jaunais kreisums un kultūras sakari aukstā kara laikā” Foto: publicitātes

Par Latvijas Laikmetīgās mākslas centru

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs, starptautisku un nacionāla mēroga mākslas notikumu kurators un producents, ir lielākā Latvijas laikmetīgās mākslas institūcija. Kopš 1993. gada tas pēta un veido laikmetīgās mākslas procesus Latvijā un starptautiski, lai provocētu kritisku refleksiju par mūsdienu sabiedrības jautājumiem. Starp LLMC pazīšanās zīmēm ir vērienīgākais ikgadējais laikmetīgās mākslas notikums Latvijā "Survival Kit", laikmetīgās mākslas izstādes Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Hardija Lediņa gads un Latvijas pārstāvniecība tādos starptautiskos notikumos kā Kochi-Muziris biennāle, Venēcijas mākslas biennāle, Sanpaulu biennāle, Manifesta, Raumas laikmetīgās mākslas biennāle u.c. LLMC uztur vienīgo Latvijas laikmetīgās mākslas arhīvu.

Aplūko foto no grāmatas atvēršanas pasākuma.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu