Apdraudēta EČ sievietēm norise un basketbolistu izredzes kvalificēties Tokijas OS (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Valdis Voins
Valdis Voins Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijas Basketbola savienības (LBS) valde izskatīja jūnijā Rīgā paredzētā 2019. gada Eiropas sieviešu basketbola čempionāta sagatavošanas gaitu. Ņemot vērā Nacionālā sporta padomes (NSP) 28. marta sēdes lēmumu nepiešķirt līdzekļus Eiropas sieviešu basketbola čempionāta rīkošanai, kā arī Rīgas domes lēmumu sacensību rīkošanu līdzfinansēt tikai 25% apmērā no tāmē paredzētās summas, valde rosina sasaukt LBS padomes ārkārtas sēdi šī jautājuma izskatīšanai, kā arī informēt Starptautisko Basketbola federāciju (FIBA) par apdraudējumiem čempionāta norisei Latvijā, liecina LBS paziņojums. 

2017. gadā LBS likumā noteiktajā kārtībā Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) un NSP pieteica ieceri rīkot 2019. gada Eiropas sieviešu čempionātu basketbolā, kas vienlaikus ir nozīmīgs posms cīņā par ceļazīmēm uz Tokijas olimpiskajām spēlēm. Provizoriskajā tāmē bija paredzēts valsts līdzfinansējums 600 000 EUR apmērā.

2017. gada 29. martā NSP oficiāli atbalstīja LBS iniciatīvu, uzdodot Izglītības un zinātnes ministrijai iesniegt Ministru kabinetam priekšlikumus par turpmāko rīcību, lai nodrošinātu čempionāta sekmīgu norisi.

2017. gada 24. jūnijā FIBA Eiropas nodaļas valde piešķīra Latvijai tiesības rīkot daļu Eiropas sieviešu čempionāta.

No 2017. gada novembra līdz 2019. gada janvārim saskaņā ar FIBA prasībām, kā arī LBS un IZM līgumiem veikti pieci maksājumi par kopējo summu 435 000 EUR, sedzot uzņemšanas maksu un TV signāla producēšanas izmaksas. Vienlaikus 2018. gada 29. novembrī IZM informēta par Čempionāta sarīkošanas objektīvo izmaksu pieaugumu 274 240 EUR apmērā, no kura lielāko daļu veido viesnīcu, ēdināšanas un transporta pakalpojumu cenu pieaugums un FIBA rīkošanas standartu paaugstinājums.

2019. gada 28. martā notikušajā NSP sēdē netika atbalstīta līdzekļu piešķiršana Eiropas sieviešu čempionāta sarīkošanai. Tāpat NSP neatbalstīja līdzekļu piešķiršanu Challenger sērijas turnīra sarīkošanai FIBA 3x3 basketbolā, kas ar valsts līdzfinansējumu veiksmīgi notika 2018. gadā un iekļauts IZM ilgtermiņā atbalstāmo sporta pasākumu plānā.

Ņemot vērā budžetā iezīmējušos iztrūkumu vairāk nekā 500 000 EUR apmērā čempionāta norise ir nopietni apdraudēta. Čempionāta nesarīkošanas gadījumā Latvija zaudēs jau iemaksātos 435 000, turklāt FIBA ir tiesīga piemērot disciplinārās un finansiālās sankcijas, ieskaitot Latvijas basketbola komandu diskvalificēšanu un nepielaišanu olimpiskajām kvalifikācijas sacensībām.

"Piesakoties un iegūstot tiesības rīkot Eiropas sieviešu čempionātu LBS ievēroja visas likumos noteiktās prasības un saņēma visas nepieciešamās valsts un Rīgas pašvaldības garantijas. Diemžēl bez ievērības atstāti vairākkārtēji LBS lūgumi čempionāta rīkošanas gaitu skatīt NSP sēdē, kā arī nav saņemta atbilde uz 2018. gada 21. novembrī oficiālā vēstulē IZM nosūtīto aicinājumu izveidot valdības darba grupu čempionāta sarīkošanas koordinēšanai," norādīja LBS prezidents Valdis Voins. "Manuprāt, pēctecības trūkums NSP lēmumos nav pieļaujams. Jo īpaši, ja tas var novest līdz iepriekš jau ieguldītos valsts līdzekļu pazaudēšanai, kā arī sagraut daudzu gadu garumā veidoto Latvijas basketbola starptautisko reputāciju un olimpiskās cerības."

Lai meklētu risinājumu, tuvākajā laikā tiks sasaukta LBS Padomes ārkārtas sēde, uz kuru uzaicinās Ministru prezidentu un NSP vadītāju Krišjāni Kariņu, izglītības un zinātnes ministri, Saeimas Sporta apakškomisijas vadītāju, kā arī FIBA ģenerālsekretāru. 

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu