Protestos Sudānā nedēļas nogalē gājuši bojā septiņi cilvēki un 2496 aizturēti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Pret valdību vērsto protestu laikā Sudānā nedēļas nogalē gājuši bojā septiņi cilvēki un 2496 aizturēti, pirmdien paziņojis Sudānas iekšlietu ministrs Bušara Arors.

Saskaņā ar ministra sacīto protestu laikā ievainoti 15 civiliedzīvotāji un 42 policisti.

Galvaspilsētā Hartūmā protesti pret prezidentu Omaru al Baširu turpinājās arī pirmdien, piedaloties desmitiem tūkstošiem cilvēku. Viņi sapulcējušies pie armijas štāba, kur sarīkojuši tā dēvēto sēdošo demonstrāciju.

Vairāki aculiecinieki, tostarp ziņu aģentūras DPA žurnālists, ziņoja, ka protestētāju ir ļoti daudz, iespējams, gandrīz miljons cilvēku.

Smagi bruņotu policistu klātbūtnē protestētāji skandēja saukļus, mudinot armiju palīdzēt viņiem gāzt Bašira valdību.

Iepriekš pirmdien drošība spēki nesekmīgi centās izklīdināt protestētājus, izmantojot asaru gāzi, bet armija iejaucās, lai aizsargātu demonstrantus, ziņoja DPA žurnālists.

Drošības spēki ievainoja trīs karavīrus un vairākus protestētājus, DPA atklāja kāda armijas amatpersona.

Tikmēr Sudānas aizsardzības ministrs ģenerālis Avads Ibnufs paziņoja, ka Sudānas bruņotie spēki nepieļaus valsts ieslīgšanu haosā.

"Sudānas bruņotie spēki saprot demonstrāciju iemeslus un nav noskaņoti pret pilsoņu prasībām un vēlmēm, bet tie neļaus valstij ieslīgt haosā," paziņoja ministrs.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs aicinājis visus Sudānā protestos iesaistītos saglabāt savaldību un izvairīties no vardarbības.

Gutērrešs aicināja Sudānas valdību sekmēt dialogu un paziņoja, ka ANO ir gatava atbalstīt visus centienus mierīgā veidā atrisināt šo krīzi.

Ģenerālsekretārs lūdza ievērot cilvēktiesības, tostarp tiesības uz pulcēšanās brīvību, un aicināja atbrīvot aizturētos protestētājus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu