Izpildīto nāvessodu skaits pērn bijis zemākais desmit gadu laikā

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

2018.gadā visā pasaulē izpildīto nāvessodu skaits bija par apmēram trešdaļu mazāks nekā 2017.gadā, sarūkot līdz zemākajam līmenim vismaz 10 gadu laikā, tomēr vairākās valstīs to skaits pieauga, trešdien paziņoja cilvēktiesību organizācija "Amnesty International".

Irānā nāvessoda piemērošana samazinājās par 50% pēc izmaiņām narkotiku apkarošanas likumos, un mazāk nāvessodu tika izpildīti arī Irākā, Pakistānā un Somālijā.

Izpildīto nāvessodu skaits tomēr pieauga ASV, Baltkrievijā, Dienvidsudānā, Japānā un Singapūrā. Taizeme atsāka nāvessodu izpildi pirmoreiz 10 gadu laikā, un šim piemēram draudēja sekot Šrilanka.

Pērn tika izpildīti vismaz 690 nāvessodi, bet 2017.gadā – 993.

"Amnesty International" statistikā gan nav iekļauti dati par Ķīnu, kas ir pirmajā vietā pēc izpildīto nāvessodu skaita, jo Ķīna šo statistiku klasificē kā valsts noslēpumu. Organizācija lēš, ka Ķīnā katru gadu tiek piespriesti un izpildīti tūkstošiem nāvessodu.

"Neraugoties uz dažu [valstu] regresīviem soļiem, ir ievērojami krities nāvessodu skaits, kuri izpildīti vairākās" no valstīm ar vislielāko nāvessodu skaitu, sacīja "Amnesty International" ģenerālsekretārs Kumi Naidū.

"Dramatiskais" nāvessodu skaita kritums pasaulē pierāda, ka "pat visneiedomājamākās valstis sāk mainīt savas paražas un saprast, ka nāvessods nav atbilde", viņš piebilda.

"Tā ir cerīga pazīme, ka ir tikai laika jautājums, pirms šis nežēlīgais sods tiks nodots vēsturei, kur ir tā īstā vieta," teica Naidū.

Neskaitot Ķīnu, 2018.gadā visvairāk nāvessodu tika izpildīti Irānā (253), Saūda Arābijā (149), Vjetnamā (vismaz 85) un Irākā (vismaz 52).

Vjetnamas lēmumu publicēt pērn izpildīto nāvessodu skaitu "Amnesty International" nosauca par "bezprecedenta" soli šai valstij.

"Amnesty International" atzīmēja, ka pasaulē turpinās tendence atteikties no nāvessodiem.

Burkinafaso pērn pieņēma jaunu kriminālkodeksu, kas praktiski aizliedz nāvessodu, savukārt Gambija un Malaizija pasludināja oficiālu nāvessoda moratoriju. ASV Vašingtonas štatā tiesas pasludināja nāvessodu par nekonstitucionālu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu