Lielākā pašvaldība Zemgalē varētu veidoties ap Jelgavu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

 Īstenojot administratīvi teritoriālo reformu, Zemgalē pēc iedzīvotāju skaita lielākā pašvaldība varētu veidoties ap Jelgavu, liecina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātā karte.

Apvienojot Jelgavu, kā arī kaimiņu Jelgavas un Ozolnieku novadus, jaunā pašvaldība apvienotu teju 96 000 iedzīvotāju.

Savukārt platības ziņā lielāko pašvaldību varētu izveidot ap Jēkabpili, apvienojot pilsētu, Aknīstes, Viesītes, Salas, Jēkabpils un Krustpils novadus. Kopējā pašvaldība platība varētu sasniegt 2992 kvadrātkilometrus.

Reforma paredz vienā pašvaldībā apvienot Vecumnieku, Iecavas, Bauskas un Rundāles novadus. Tāpat viens attīstības centrs turpmāk varētu būt Dobeles, Auces un Tērvetes novadiem.

Kartē iezīmēta arī Tukuma, Jaunpils, Engures un Kandavas novadu, kā arī Ķekavas un Baldones novadu apvienošana, taču reforma varētu neskart tagadējo Olaines novadu.

Jau vēstīts, ka VARAM izstrādātā karte paredz pašvaldību skaitu samazināt no 119 līdz 35.

Platības ziņā lielākās ir Liepājas un Madonas pašvaldības. Ministrijas piedāvātajā kartē tās attiecīgi aptver 3656,93 un 3347,35 kvadrātkilometru plašu teritoriju.

Pēc iedzīvotāju skaita lielākās pašvaldības atbilstoši šai kartei būtu Daugavpils, Rīga un Liepāja. Visās šajās vietvarās dzīvotu vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Mazākā pašvaldība pēc iedzīvotāju skaita varētu būt Līvānu pašvaldība, kopumā pulcējot nedaudz vairāk nekā 12 000 iedzīvotāju.

VARAM izstrādātajā kartē iecerēts apvienot arī vairākas Pierīgas pašvaldības, piemēram, Ādažus apvienot ar Carnikavu, Ķekavu ar Baldoni un tamlīdzīgi.

Ministrijas izstrādātais teritoriālais iedalījums tiks nodots izvērtēšanai pašvaldībām un citām iesaistītajām pusēm.

Šorīt intervijā Latvijas Radio vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) teica, ka piedāvātajā pašvaldību kartē absolūtā vairākumā gadījumu iedzīvotājam līdz centram, kur saņemt pakalpojumus, ir jāpavada 20 līdz 30 minūtes. Eksperti uzskatot, ka pieņemams laiks ir līdz 50 minūtēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu