Pašvaldību savienība pagaidām kritiska par reformas piedāvājumu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Pēc trešdien notikušās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) prezentācijas par iecerēto administratīvi teritoriāli reformu nav gūta nekāda skaidrība, pauda Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) vadītājs Gints Kaminskis (LZS).

Priekšsēdis esot sagaidījis, ka šodien tiks prezentēti skaidri kritēriji pēc kuriem pašvaldības tiks veidotas. "Mēs nezinām, cik jābūt minimālajam iedzīvotāju skaitam pašvaldībā vai kaut ko citu. Mēs visi nācām ar cerību saņemt kaut kādu skaidrību, bet mums pat melnraksta nav," kritisks ir Kaminskis.

Viņš arī nekomentēja patlaban izstrādāto pašvaldību sadalījumu, jo viņam neesot skaidrs pēc kādiem apsvērumiem tas veidots. "Kādēļ vienā pašvaldībā ir 15 000 iedzīvotāju, bet citā 20 000? Mēs to nezinām, tas nav skaidrs. Mēs nezinām, kuras ir tās pašvaldības, kas savas funkcijas nepilda, mums nekas nav paskaidrots," pauda savienības vadītājs.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) gan norādīja, ka izstrādātā karte nav "akmenī kalta" un šodien LPS nosūtīts informatīvais ziņojums, kur smalki aprakstīti visi kritēriji.

Tāpat viņš norādīja, ka prezentācija ir tikai pirmais ieskats, kam sekos garas un ilgas diskusijas gan ar LPS, gan katru pašvaldību individuāli.

Sanāksmē piedalījās vairāk nekā 150 cilvēku, no kuriem lielākā daļa bija pašvaldību vadītāji.

Jau vēstīts, ka VARAM izstrādātā karte paredz pašvaldību skaitu samazināt no 119 līdz 35.

Platības ziņā lielākās ir Liepājas un Madonas pašvaldības. Ministrijas piedāvātajā kartē tās attiecīgi aptver 3656,93 un 3347,35 kvadrātkilometru plašu teritoriju.

Pēc iedzīvotāju skaita lielākās pašvaldības atbilstoši šai kartei būtu Daugavpils, Rīga un Liepāja. Visās šajās vietvarās dzīvotu vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Mazākā pašvaldība pēc iedzīvotāju skaita varētu būt Līvānu pašvaldība, kopumā pulcējot nedaudz vairāk nekā 12 000 iedzīvotāju.

VARAM izstrādātajā kartē iecerēts apvienot arī vairākas Pierīgas pašvaldības, piemēram, Ādažus apvienot ar Carnikavu, Ķekavu ar Baldoni un tamlīdzīgi.

Ministrijas izstrādātais teritoriālais iedalījums tiks nodots izvērtēšanai pašvaldībām un citām iesaistītajām pusēm

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu