Mazās viesmīles sapnis kļūt par dziedātāju piepildījās. Intervija ar Elzu Rozentāli

Elza Rozentāle Foto: Gints Bāliņš/TVNET
Krista Garanča
, Izklaides ziņu žurnāliste
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dziedātāja Elza Rozentāle, kura ar savu unikālo un Latvijas muzikālajai videi neraksturīgi spēcīgo vokālu ir pierādījusi sevi gan uz etno-džeza un kabarē skatuves, gan vairākos pašmāju šovos, pie pirmajiem sasniegumiem nesnauž un uz nepaļaujas tikai uz savu talantu. Jau drīzumā viņa kopā ar grupu "Bur mani" laidīs klajā albumu "Tālu tālu", tāpēc pirms šī notikuma aicinājām Elzu uz sarunu vieglā, pavasarīgā noskaņā. 

TVNET: Daudzi tevi saista ar kabarē skatuvi. Pastāsti, kā tas viss sākās?

Elza Rozentāle: Pēc vidusskolas iestājos mediņos un man izveidojās grupa "Sol Luna", kuru pamanīja cabaret režisors Viktors Runtulis. Pēc piedalīšanās šovā "Koru kari" ar Madonas zaļo kori man piedāvāja dziedāt kādu dziesmiņu "Artelī - gandrīz teātrī". Tā nu es tur, strādājot par viesmīli, šad tad tiku uz skatuves padziedāt, līdz mani pavisam ievilka cabaret izrādēs.

Gluži kā filmās - mazās viesmīles sapnis kļūt par dziedātāju piepildījās.

Tu jau pieminēji "Koru karus", bet plašāku atpazīstamību ieguvi šovā "Izklausies redzēts". Kā atminies šo laiku?

Tā bija vērtīga pieredze. Pirmo vietu neieguvu, bet tik un tā jutos kā uzvarētāja, jo labi sevi parādīju un cilvēkiem bija prieks par jaunu, nedzirdētu talantu. Grūtas bija filmēšanas dienas, jo filmējām uzreiz divus raidījumus - pāriet no viena tēla pilnīgi citā bija gan emocionāli, gan fiziski grūti, jo

bija jāiespringst 18 stundas no vietas.

Pirms tam mājās daudz trenējos, bet paralēli taču turpinājās visi parastie ikdienas darbi un koncerti! Šobrīd atskatoties, es atceros, ka tas bija ļoti jautri, satiku daudz lielisku industrijas cilvēku un vēl ieguvu uzticamu klausītāju pūlīti! Fantastika!

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Kā tu vērtē to, ka daudzi jaunie mākslinieki ar TV šovu palīdzību veido sev atpazīstamību?

Televīzijai ir milzīgs spēks uzreiz iedot popularitāti - vienalga, vai tu esi labs vai ne visai labs. Mūsdienās informācija mainās ļoti ātri, cilvēki to pieprasa. Tāpēc vienā mirklī tu vari būt slavens, bet pēc gada, diviem jau neviens tevi neatceras, ja vien neesi ieguldījis lielu darbu sevis attīstīšanai un pierādījis, ka esi vērā ņemams mākslinieks arī bez rotēšanas televizorā.

16. aprīlī ar grupu "Bur mani" prezentēsiet albumu, šķiet, nebijušā formātā – skatītājiem tiks izdalītas bezvadu austiņas. Pastāsti vairāk par albumu, sadarbību ar grupu un, protams, kāpēc šāds pasākuma formāts?

Es esmu milzu sajūsmā par šo albumu! Man ir liels prieks, ka ir izdevies atdzīvināt dažus dainu skapja dārgumus tādā formātā, kādā līdz šim tie nekad nav skanējuši - spēcīgi ritmi, elektronika un džeza iezīmes, kas, sadevušās rokās ar populārās mūzikas niansēm, aizvedīs patieso klausītāju tālā tālā ceļojumā no pirmās albuma minūtes līdz pēdējai.

Meklējot dziesmām vārdus, ir sanākušas cilvēkam ļoti pietuvinātas tēmas - gan šūpuļdziesma, gan dziesma par šķiršanos, gan arī par iekāri un psihedēliju. 

Bezvadu austiņas ir Latvijā vēl nepiedzīvots veids, kā klausīties koncertu. Tas būs vesels piedzīvojums. Skaņas ir tik niansētas, ka klausītājs iegrimst savā fantāziju pasaulē, aizmirstot, ka jāaplaudē, jo negribas traucēt savu noskaņu plūdumu. Vēl būs ļoti interesanti vērot mūziķus spēlējam, jo ar smalkajām skaņām austiņās varēs redzēt no katras roku kustības, kurš mūziķis veido kuru skaņu.

Bez tam laipni aicināti visi klepotāji - nevienam jūs netraucēsiet! Un, ja pēkšņi sagribēsies skaļi raudāt, - lūdzu, uz priekšu! 

Ideja par austiņām ir tik forša, ka mums jau Latvijā uzradušies bija copycats (atdarinātājs - lat.)! Bet jāatzīst, ka bezvadu austiņu koncerti uzliek arī lielu atbildību uz mūziķu profesionalitāti - katra kļūda būs kā uz paplātes sadzirdama. Es 100% varu apgalvot, ka "Bur Mani" bundzinieks Kaspars Kurdeko, basists Toms Poišs un ģitārists Kaspars Vizulis ir sava amata augstākās pakāpes lietpratēji Latvijā, nemaz nebaidoties izklausīties augstprātīgi. Ar viņiem es jūtos ļoti droša, absolūti uzticos. Koncertos būs dzirdamas ne tikai mūsu albuma "Tālu tālu" oriģinālkompozīcijas, bet arī zināmas latviešu melodijas jaunos aranžējumos. 

Neskaitot gatavošanos albuma prezentācijai un koncerturnejai, kā paiet tava ikdiena?

Dzīve rit savu gaitu! Mācos jaunas dziesmas, eju uz mēģinājumiem un koncertiem. Prieks par to, ka cilvēkiem varu dažādos pasākumos piedāvāt mainīgus mūzikas stilus ar lieliem un maziem mūziķu sastāviem. Ir gan elektrosvinga projekts, gan ballīšu dejas, gan džeza tēmas klasiskākiem vakariem, gan latviešu tautasdziesmas vai latviešu estrādes hiti. Te pēkšņi latino koncertprogramma ar bigbendu, bet te pēkšņi uzvedums maziem bērniņiem, kur varu dziedāt rūķa balsī -

nu tāda raiba dziedātāja dzīve!

Tagad esmu arī kopā ar savu mazo pavadoni korgiju, kas brauc līdzi uz pasākumiem un priecē apkārtējo sirdis.

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Kur smelies savu šķietami neizsīkstošo enerģiju?

Protams, enerģija izsīkst. Pie dabas krūts un ceļojumos to var atkal atgūt. Labās domās arī to var smelties. Madonas pusē esmu pavadījusi visas vasaras, bet es mīlu Rīgu!

Ar visu to vājprātu, kas notiek politikā - kultūras dzīve šeit ir brīnišķīga, tāpēc arī esmu šeit.

Un tomēr izmantoju katru izdevību aizskriet uz laukiem uzlādēt mieru.

Tu par sevi radi ļoti mērķtiecīgas un vienkārši foršas, jaunas, talantīgas dāmas iespaidu. Kādam ir jābūt cilvēkam, kurš varētu sevi lepni saukt par tavu otro pusīti? 

Es gribētu, lai viņš zina savus mērķus un uz tiem arī iet, kā arī netraucē man maniem mērķiem. Lai mākam abi viens otru atbalstīt, būt līdzās un pamudināt uz izaugsmi. Trakais pavasaris nāk - kas zina, varbūt arī amors iešaus ar savu bultu...

Ko tu novēli TVNET lasītājiem šajā pavasarī? 

Nomazgāt laicīgi logus, jo, goda vārds, jūsu dzīve kļūs daudzreiz gaišāka! Un vēl - lai katram sava burvīga bezvadu austiņu koncertu pieredze! 

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

 

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. 

Par materiāla saturu atbild SIA "TVNET". Saturu veidoja Krista Garanča un Gints Bāliņš. 

Foto: #SIF_MAF2019
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu