Avoti: Irāka piedāvājusi tiesāt "Islāma valsts" ārvalstu karotājus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Irāka piedāvājusi ASV vadītajai koalīcijai tiesāt vairākus simtus džihādistu grupējuma "Islāma valsts" ārvalstu karotāju Bagdādē apmaiņā pret zināmu finansiālu atlīdzību, pavēstīja vairāki avoti valdībā.

Šobrīd kurdu kontrolētajās teritorijās Sīrijā apcietinājumā atrodas aptuveni 1000 "Islāma valsts" ārvalstu karotāju, bet nometnēs - aptuveni 9000 sieviešu un bērnu.

Irāka piedāvājusi tiesāt "Islāma valsts" rindās karojušos ārzemniekus un nodrošināt piespriestā soda izpildi, ja ASV vadītā koalīcija apņemas segt saistītos izdevumus, apliecināja trīs Irākas amatpersonas.

"Šīm valstīm ir problēma, mums ir risinājums," sacīja viena amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Irāka ierosinājusi maksu divi miljoni dolāru gadā par vienu ieslodzīto, šos aprēķinus balstot aplēsēs par apcietinātā turēšanu ASV cietumā Gvantanamo.

"Mēs pagājušajā nedēļā nācām klajā ar šo priekšlikumu, bet vēl neesam saņēmuši atbildi," piebilda avots.

Otra amatpersona sacīja, ka Irāka pieprasījusi divus miljardus dolāru par džihādistu tiesāšanu kā "vienu no alternatīvām", kā arī norādījusi, ka varētu pieprasīt "vairāk naudas, lai segtu viņu apcietinājuma izmaksas".

Irāka jau ir notiesājusi vairākus simtus "Islāma valsts" ārvalstu karotājus, bet citi Bagdādē vēl gaida tiesu.

Viņu vidū ir vismaz 12 Francijas pilsoņi, kas februārī tika nogādāti no Sīrijas.

Bagdādē varētu tikt tiesāti aizturētie no 52 valstīm, sacīja trešā amatpersona.

"Irāka koalīcijai ierosināja izveidot īpašu tribunālu ārzemnieku tiesāšanai. Šīm diskusijām ir konstruktīvs sākums," sacīja avots.

Šādas tiesas izveidošana būs sarežģīta, atzina avots, norādot, ka varētu rasties jautājumi par to, vai starptautiskā finansējuma piešķiršana varētu nozīmēt, ka nāvessoda piespriešana nav pieļaujama.

Sīrijas kurdi ierosinājuši, ka "Islāma valsts" džihādistu tiesāšanai Sīrijas ziemeļaustrumos varētu tikt izveidots starptautisks tribunāls, bet ASV norādījušas, ka džihādistu pilsonības valstīm vajadzētu savus pilsoņus repatriēt.

Ārvalstu džihādistu nodošana tiesāšanai Irākā varētu atrisināt sarežģīto situāciju rietumvalstīm, no kurām daudzas bažījas, ka nespēs gūt pietiekami daudz pierādījumu, lai notiesātu "Islāma valsts" dalībniekus, kas apgalvos, ka nav karojuši.

"Islāma valsts" vēl salīdzinoši nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret "Islāma valsti", grupējums Sīrijā un Irākā tagad zaudējis visas agrākās teritorijas.

Taču "Islāma valsts" cenšas nostiprināties Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu