Koalīcija "piesardzīgi pozitīvi" vērtē administratīvi teritoriālās reformas piedāvājumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
VARAM piedāvātā pašvaldību karte
VARAM piedāvātā pašvaldību karte Foto: Ekrānuzņēmums no LTV

Koalīcijas politiķi lielākoties "piesardzīgi pozitīvi" vērtē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) administratīvi teritoriālās reformas piedāvājumu, tostarp uzsverot, ka vēl plānota tā apspriešana frakcijās.

Partijas "KPV LV" Saeimas frakcijai vēl jāskata VARAM piedāvājums, aģentūrai LETA pauda "KPV LV" politiķis, deputāts Kaspars Ģirģens. Paužot personīgo viedokli, politiķis norādīja, ka reformas piedāvājums "iet uz pareizo pusi", jo samazināsies pašvaldībās tērējamie līdzekļi administrēšanas vajadzībām, piemēram, kopējo pašvaldību deputātu skaitu. Ģirģens norādīja, ka būtu jāiepazīstas arī ar pašvaldību redzējumu par reformas piedāvājumu.

Jaunā konservatīvā partija (JKP) nākamajā frakcijas sēdē plāno pārrunāt teritoriālās reformas piedāvājumu, aģentūrai LETA pauda JKP Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Krišjānis Feldmans. Šodien to nevarēja paspēt, jo VARAM prezentācija noslēdzās jau pēc frakcijas sēdes.

Feldmans norādīja, ka piekrīt idejai, ka lielām pilsētām jāuzņemas atbildība arī par piekritīgajiem novadiem. Detaļās vēl ir jāiedziļinās, piemēram, būtisks jautājums ir par to, kā robežas sakrīt ar kultūrvēsturiskajiem novadiem. Tāpat ir būtiski, lai Pierīgas novadi netiktu apvienoti apvienošanas pēc, bet būtu ar līdzīgu iedzīvotāju skaitu.

Partiju apvienības "Attīstībai/Par!" (AP) līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts pauda, ka ir nobriedusi nepieciešamība veikt administratīvi teritoriālo reformu, kas ir "kritisks valsts attīstības un tās iedzīvotāju labklājības priekšnosacījums". AP frakcija apņēmusies Saeimā atbalstīt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Juri Pūci (AP) "katrā solī", un politiskā spēka vērtējumā ministrs virza pašvaldību reformu "pārdomāti, bet vienlaikus gana izlēmīgi un strauji", norādīja politiķis.

Pavļuts akcentēja, ka vēlētāji par 13.Saeimu ir parādījuši, ka vēlas citādāku politiku un izlēmīgāku rīcību. "Veidojot Krišjāņa Kariņa (JV) valdību koalīcija ir apņēmusies turpināt un pabeigt administratīvi teritoriālo reformu," norādīja AP līderis.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK priekšsēdētājs Raivis Dzintars aģentūrai LETA sacīja, ka kopumā teritoriālā reforma ir nepieciešams solis. Ir jāveido lieli un spēcīgi novadi, kas var piedāvāt kvalitatīvus pakalpojumus iedzīvotājiem, akcentēja Dzintars. Vienlaikus viņš atzina, ka "velns parasti slēpjas detaļās", bet diskusijas par noteiktiem aspektiem un jautājumiem vēl notiks.

"Jaunās Vienotības" (JV) frakcijā vēl nav diskutējusi par šodien prezentēto reformas piedāvājumu, bet kopumā atbalsta virzību uz šo reformu un aktīvi sadarbojas ar ministru, aģentūrai LETA sacīja JV politiķis Arvils Ašeradens.

Konkrētā piedāvājuma detaļas vēl tiks pārrunātas, jo pagaidām ir prezentēta pirmā karte, ko vēl analizēs pašvaldības. JV rūpīgi sekos šīm diskusijām un virzīsies uz efektīvāko reformas modeli, piebilda Ašeradens.

Kā ziņots, VARAM izstrādātā karte paredz pašvaldību skaitu samazināt no 119 līdz 35.

Platības ziņā lielākās būtu Liepājas un Madonas pašvaldības. Ministrijas piedāvātajā kartē tās attiecīgi aptver 3656,93 un 3347,35 kvadrātkilometru plašu teritoriju.

Pēc iedzīvotāju skaita lielākās pašvaldības atbilstoši šai kartei būtu Rīga, Daugavpils un Liepāja. Visās šajās vietvarās dzīvotu vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Mazākā pašvaldība pēc iedzīvotāju skaita varētu būt Līvānu pašvaldība, kopumā pulcējot nedaudz vairāk nekā 12 000 iedzīvotāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu