Krāsas bērnistabā – kā tās ietekmē uzvedību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Nenoliedzami krāsām piemīt arī psiholoģisks efekts – tās vai nu rosina apetīti, piepilda ar enerģiju, vai arī nomierina. Tieši šie aspekti ir īpaši svarīgi, izvēloties sienas krāsu bērnistabai. Lūk, kā krāsas var ietekmēt bērna uzvedību, ziņo amerikāņu izdevums “Houzz”.

Sarkanā

Šo krāsu mēdz asociēt ar vēršu cīņām – tā uzbudina dzīvnieku un tas metas virsū matadoram ar sarkano apmetni. Taču šī krāsa šādu psiholoģisku efektu rada arī cilvēkam – sarkanā krāsa paātrina sirds ritmu un elpošanu. Sarkanā krāsa var iniciēt agresiju un nespēju koncentrēties, tāpēc var noderēt tikai kā akcents, piemēram, segām vai spilveniem, taču nekādā gadījumā kā sienas krāsa.

Oranžā

Oranžo krāsu sienām izmanto reti, jo tas ir, iespējams, viens no neizprastākajiem toņiem krāsu paletē. Šī siltā, draudzīgā un jauneklīgā krāsa patiesībā ir piemērota bērnistabām, jo tā veicina pašcieņu, ekstravertumu un pašpietiekamību. Oranžajai krāsai piemīt sociāli pozitīvs raksturs – šādas krāsas telpās bērniem ir vieglāk saņemt drosmi komunicēt ar citiem bērniem un sadraudzēties.

Dzeltenā

Vairums cilvēku dzelteno krāsu asociē ar laimi un prieku – to pierāda arī vairāki pētījumi, kuros noskaidrots, ka koši dzeltenā krāsa piepildīs bērnu ar motivāciju un spēju koncentrēties, bet blāvi dzeltenā – palīdzēs koncentrēties. Tomēr lielās devās dzeltenā krāsa var nodarīt kaitējumu – plaši dzelteni laukumi, piemēram, vairākas dzeltenas sienas, var izraisīt dusmas un aizkaitinājumu.

Zaļā

Šī nomierinošā krāsa vienmēr asociēsies ar dabu un līdz ar to zaļajiem toņiem piemīt relaksējošs efekts. Zinātnieki ir izpētījuši, ka zaļā krāsa spēj uzlabot bērna lasīšanas spējas un izpratni. Tāpat zaļā krāsa spēj mazināt nemieru un trauksmi.

Zilā

Arī zilajām krāsām, pretēji sarkanajām, ir spēcīgs nomierinošs efekts – tā samazina trauksmi un agresiju, kā arī samazina asinsspiedienu un sirds ritmu. Bērniem, kas regulāri kašķējas vai ir niķīgi, zilā krāsa bērnistabai būs visieteicamākā.

Violetā

Šo krāsu nereti asociē ar karaliskumu – tā ir ambīciju un pašpārliecības krāsa. Tāpat violetos toņus mēdz saistīt ar kaisli, radošumu, gudrību un garīgumu. Šī dziļā un emocionālā krāsa var raisīt iedvesmu un līdzjūtību. Ja bērns ir emocionāls, šo krāsu interjerā vēlams dozēt piesardzīgi.

Rozā

Lai gan šo krāsu piedēvē meitenēm, tomēr rozā toņiem piemīt nomierinoša ietekme uz abu dzimumu bērniem. Jāteic gan, ka bērni no rozā krāsas ļoti strauji izaug un tā ātri apnīk, tāpēc istabā šo krāsu izmanto dekoriem, plakātiem, gleznām, aizkariem vai nelielām mēbelēm.

Siltie toņi

Siltās krāsas rosina laimi, dzīvesprieku, mājīgumu. Šādi toņi var padarīt lielas un atvērtas telpas siltākas un mājīgākas tieši ģimenes jaunākajiem locekļiem. Tas gan nenozīmē, ka silti bēšos un brūnos toņus nedrīkst izmantot mazām istabām – šīs krāsas ir viegli kombinējamas ar košām krāsām, piemēram, spilgtākiem dekoriem vai rotaļlietām.

Vēsie toņi

Jāteic, ka vairums no mums vēsos toņus asociēs ar sterilu, slimnīcas tipa vidi, taču gaišiem vēsajiem toņiem piemīt īpaši nomierinošs efekts uz bērniem. Turklāt vēsie toņi mazas telpas padarīs vizuāli plašākas. Mēģini kombinēt vēsos toņus ar siltām krēmkrāsām, kas tos atvasinās un radīs maigu kontrastu, piemēram, zaļās sienas kombinē ar krēmkrāsas aizkariem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu