LTRK: Piedāvātā iepakojuma depozīta sistēma būs 10 reizes dārgāka nekā esošā sistēma

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Piedāvātā depozīta sistēma dzērienu iepakojumiem būs desmit reizes dārgāka nekā esošā sistēma, aģentūru LETA informēja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā (LTRK).

LTRK veikusi pētījumu, kurā noskaidrots, ka obligātās dzērienu depozīta sistēmas iepakojumu ieviešana attieksies uz mazāk nekā 0,1% no kopējā atkritumu apjoma valstī, savukārt sistēmas ikgadējās izmaksas tiek prognozētas desmit reižu lielākas nekā esošajā apsaimniekošanas sistēmai.

Tāpat pētījumā secināts, ka no Latvijas tirgū esošajām dzērienu pudelēm depozīta sistēmā neiekļaujas aptuveni 17% vienību. Turklāt tiek prognozēts, ka, apsaimniekojot 90% no obligātajā depozīta sistēmā esošā iepakojuma, kopējie atkritumu pārstrādes rādītāji Latvijā tiks uzlaboti vien par 2%.

"LTRK uzskata, ka jebkura jautājumā var atrast kopsaucēju starp valsti, prasībām un uzņēmējiem, tādēļ būtiski ir nevis izveidot sistēmu, kas ir dārga un neērta gan lietotājiem, gan biznesam, bet gan vienoties par visām pusēm vispieņemamāko risinājumu," pauda LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Plašāk par pētījumu LTRK informēs šā gada 18.aprīlī, kas notiks plkst.12 LTRK namā, Kr.Valdemāra ielā 35, Rīgā.

Pasākumā piedalīsies Endziņš, Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Ēriks Eglītis un kompānijas "Gateway&Partners" Tirgus izpētes departamenta vadītāja Zanda Vipule.

Kā ziņots, šajā sasaukumā parlaments turpina darbu ar grozījumiem Iepakojuma likumā, kas paredz ieviest depozīta sistēmu dzērienu iepakojumiem.

Likumprojektā noteikts, ka depozīta sistēma ir izlietota, atkārtoti vai vienreiz lietojama dzērienu iepakojuma pieņemšana no patērētāja, tā šķirošana, pārvadāšana, uzglabāšana, pārstrāde vai reģenerācija. Tāpat sagatavošana atkārtotai izmantošanai, kā arī iepriekš minēto darbību plānošana un organizēšana. Paredzēts, ka uz depozīta iepakojuma etiķetes būs jābūt speciālai norādei par šīs sistēmas piemērošanu.

Iecerēts, ka patērētājs, pērkot preci depozīta iepakojumā, samaksās preces cenu un depozīta maksu, kas atsevišķi norādīta cenu zīmē. Savukārt iepakojuma pieņēmējs depozīta maksu patērētājam atmaksās vai izsniegs čeku, kurā norādīta atprečotā summa.

Paredzēts, ka likuma izmaiņām būs pozitīva ietekme uz vidi, samazinot piegružojumu mežos, ceļmalās un citās vietās. Prasību ieviešana veicinās izlietotā iepakojuma pārstrādes apjoma palielināšanu, kā arī rosinās patērētājos atbildīgāku rīcību vides jomā, atzīmēts likumprojekta anotācijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu