"Kino bize" franču kinorežisores Klēras Denī filmu retrospektīva

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Klēra Denī
Klēra Denī Foto: publicitātes

Līdz ar jaunākās Klēras Denī (Claire Denis) filmas “Augstākā sabiedrība” (High Life) nonākšanu kinoteātros Latvijā no 12. līdz 14. aprīlim kinoteātrī “Kino bize” tiks demonstrēta režisores filmu retrospektīva. Piektdien plkst. 20 pirms filmas “Nospļauties uz nāvi” ievadu par Denī darbiem sniegs kino kritiķe Dārta Ceriņa.

Programmā iekļautas piecas filmas laika posmā no 1990. līdz 2018. gadam. 

Retrospektīvu sāks un noslēgs režisores jaunākā filma “Augstākā sabiedrība”, kas ir viņas pirmais darbs angļu valodā un kurā galvenās lomas atveido Roberts Patinsons un Žiljeta Binoša. “Augstākā sabiedrība” ir kosmosa cietumnieku apkalpes locekļi, uz nāvi notiesātie, jūrascūciņas, kas nosūtītas kosmosā uz Zemei tuvāko melno caurumu. Tagad dzīvi palikuši tikai Monte un viņa meita Vilova. Monte ir mainījies. Pateicoties meitai, viņš pirmo reizi mūžā sajūt mīlestības spēku. Vilova aug, kļūst par meiteni un jaunu sievieti. Tēvs un meita abi kopā vientulībā tuvojas savam liktenim – melnajam caurumam, kurā laiks un telpa pārstāj eksistēt. Demonstrēs angļu valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā.

Ieskats filmā “Augstākā sabiedrība”.

Piektdienas otrā filma “Nospļauties uz nāvi” sāksies plkst. 20 ar kino kritiķes Dārtas Ceriņas ievadu. Tā ir 1990. gada drāma par Dā no Beninas un Žoslēnu no Antiļu salām. Abi vīrieši, kurus atveido ilggadējie Klēras Denī (kā arī Džima Džārmuša) sabiedrotie aktieri Īzaks de Bankolē un Alekss Dekā (Isaach De Bankolé, Alex Descas) kopā veido labu komandu, kas piedalās nelegālās pagrīdes gaiļu cīņās. Līdz pienāk brīdis, kad cīņas vidū iestājas nāve. Demonstrēs franču valodā ar subtitriem angļu valodā.

Sestdien tiks rādīta 1993. gada filma “Es nevaru aizmigt” par lietuvieti Daigu, kas agrā rītā ierodas Parīzē, braucot pie savas vecās automašīnas stūres, kas pielādēta ar mantām, ar nedaudz naudas, diviem telefona numuriem un daudz cigaretēm. Viņa ir nobraukusi visu ceļu no Viļņas līdz Parīzei. Daiga ir aktrise, un Viļņā satiktais režisors ir apsolījis viņai palīdzēt. Demonstrēs franču, krievu, angļu valodā ar subtitriem angļu valodā.

Tāpat sestdien iekļauts 1999. gadā uzņemtais darbs “Labais darbs”, ko iepriekšējā oktobrī vienā seansā bija iespēja noskatīties Rīgas Starptautiskajā kinofestivālā. Šī ir viena no Klēras Denī ievērojamākajām filmām par kādreizējo Ārzemju leģiona vecāko adjutantu Galupu, kas atminas savu reiz diženo dzīvi, vadot karavīrus Džibuti, Tadžuras līča krastā. Viņš bija laimīgs, viņa dzīvē valdīja stingrība un disciplīna. Tomēr jaunā daudzsološā Sentēna ierašanās iedēsta greizsirdības sēklu viņa sirdī. Viņu pārņem kārdinājums neļaut jaunietim iepazīties ar komandantu, kuru Galups apbrīno. Demonstrēs franču, itāļu, krievu valodā ar subtitriem angļu valodā.

Denī retrospektīvas noslēgumā varēs noskatīties režisores jaunākos veikumus, tostarp 2017. gada komisko drāmu “Vīrieši viņas dzīvē” par Izabellu, kuru atveido Žiljeta Binoša. Izabella dzīvo Parīzes bohēmas paraugdzīvi. Būdama šķīrusies gleznotāja, viņa bauda dzīvi, neskaita mīļākos, un vīrieši viņai patiesi pievērš uzmanību. Viņas sapnis ir atrast savu vienīgo un īsto mīlestību, bet nopietnas attiecības jau atkal un atkal nav iespējamas, jo kārtējais simpātiskais vīrietis izrādās precēts un par šķiršanos pat nedomā. Demonstrēs franču valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā.

Ieskats filmā “Vīrieši viņas dzīvē”.

Filmas tiks demonstrētas oriģinālvalodā ar subtitriem latviešu, krievu un angļu valodā sadarbībā ar Francijas institūtu Latvijā.

Programma

Piektdien, 12.04.

17:45 - Augstākā sabiedrība / High Life (2018)

20:00 - Nospļauties uz nāvi / S’en fout la mort (1990)

Sestdien, 13.04.

15:00 - Es nevaru aizmigt / J'ai Pas Sommeil (1994)

17:00 - Labais darbs / Beau travail (1999)

Svētdien, 14.04.

15:30 - Vīrieši viņas dzīvē / Un beau soleil intérieur (2017)

17:30 - Augstākā sabiedrība / High Life (2018)

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu