Igaunija neļauj savos ūdeņos iebraukt Krievijas buriniekam ar kursantiem no Krimas (13)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Postimees

Igaunija šonedēļ aizliegusi savos teritoriālajos ūdeņos iebraukt Krievijas mācību buriniekam "Sedov", jo tajā atradušies kursanti no okupētās Krimas, ceturtdien vēsta laikraksts "Postimees", atsaucoties uz Igaunijas Ārlietu ministriju.

Saskaņā ar ministrijas rīcībā esošo informāciju uz kuģa atradušies Kerčas Valsts jūrniecības tehnoloģiskās universitātes kursanti.

"Igaunija neatzīst nelikumīgo Krimas aneksiju, un mēs uzskatām, ka atļaujas izdošana šim mācību buriniekam būtu pretrunā ar Krimas aneksijas neatzīšanas politiku," norādījusi ministrijas pārstāve Sandra Kamilova.

Krievijas vēstniecība Tallinā trešdien paziņoja, ka šo aizliegumu vērtē kā nedraudzīgu Igaunijas varas iestāžu soli, īpaši šobrīd, pirms 18.aprīlī gaidāmās Igaunijas prezidentes Kersti Kaljulaidas vizītes Maskavā.

Igaunijas ārējais izlūkdienests savā jaunākajā ikgadējā ziņojumā norādījis, ka Krievija savu civilo floti aizvien biežāk izmanto izlūkošanas operācijām, turklāt civilie kuģi, tai skaitā lielie burinieki, tiek izmantoti, lai vairotu Krievijas ietekmi citās valstīs, īpaši rīkojot tikšanās ar vietējo krievvalodīgo sabiedrību.

Kā piemērs ziņojumā minēts mācību burukuģis "Mir" no Sanktpēterburgas, biežs Tallinas Jūras svētku viesis, kurā pastāvīgi bāzēts Kremļa propagandas fonda "Russkij mir" ("Krievu pasaule") pārvaldītais Krievijas Jūras centrs.

"Tiek mēģināts ar formāliem ieganstiem lūgt atļauju iebraukt citu valstu teritoriālajos ūdeņos, un izlūkošanas darbība tiek veikta paslepšus un nedeklarētos reģionos; tā nereti koncentrēta uz ekonomiski svarīgiem pieņemošās valsts reģioniem," bija teikts martā publicētajā ziņojumā.

"Sedov" un "Mir", kas tiek uzskatīti par vieniem no lielākajiem mācību buriniekiem pasaulē, apmeklēja Tallinu pērn septembrī, un tos varēja apskatīt visi interesenti.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu