Sudānas armija pārņēmusi varu valstī; līdzšinējais prezidents aizturēts (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Sudānas prezidents Omars al Baširs
Sudānas prezidents Omars al Baširs Foto: Reuters/ScanPix

Sudānas armija ir pārņēmusi varu valstī, savukārt līdzšinējais valsts prezidents Omars al Baširs ir ticis gāzts un aizturēts, televīzijas uzrunā ceturtdien paziņoja Sudānas aizsardzības ministrs Avads Ibnufs.

Ministrs paziņoja, ka armija nodrošinās kārtību divu gadu pārejas periodā, kam sekos jaunas vēlēšanas, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

Valsti šajā laikā pārvaldīšot militāra padome.

Ibnufs arī norādīja, ka Sudāna uz laiku ir slēgusi valsts robežas.

Oficiālā ziņu aģentūra SUNA vēsta, ka ietekmīgais "Nacionālais Izlūkošanas un drošības dienests" (NISS) paziņojis, ka tas visā valstī atbrīvo visus politieslodzītos".

Kasalā un Portsudānā, valsts austrumos, nesagaidījuši, ka šie solījumi tiek izpildīti, protestētāji iebruka NISS ēkās, pavēstīja aculiecinieki.

Uzbrukumi NISS ēkām notikuši, neraugoties uz protestu organizētāju aicinājumiem demonstrantiem atturēties no uzbrukumiem valdības amatpersonām un ēkām.

Tikmēr galvaspilsētas Hartūmas ielās izvietoti bruņutransportieri un tanki.

Pie armijas štāba, kur atrodas arī Bašira oficiālā rezidence un Aizsardzības ministrija, kopš sestdienas turpinās protesti, pieprasot prezidenta atkāpšanos.

Pirmdien drošības spēki nesekmīgi centās izklīdināt protestētājus, bet armija iejaucās, lai aizsargātu demonstrantus.

Avads Ibnufs iepriekš paziņoja, ka Sudānas bruņotie spēki nepieļaus valsts ieslīgšanu haosā.

80 gadus vecais Baširs pie varas atradās 30 gadus. Protesti Sudānā sākās decembrī, protestētājiem apsūdzot Bašira valdību nemākulīgā valsts vadīšanā, kā rezultātā pieaugušas pārtikas cenas un regulāri trūkst degvielas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu