Izraēlas zonde avarē mēģinājumā nosēsties uz Mēness (4)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Izraēlas mēģinājums nosēdināt zondi uz Mēness ceturtdien bija neveiksmīgs, jo zondei nosēšanās mēģinājuma laikā sabojājās dzinēji un tā nogāzās uz Mēness virsmas.

"Mums neizdevās, bet mēs noteikti mēģinājām," paziņoja projekta sācējs un atbalstītājs Moriss Kāns tiešraides video no misijas vadības centra pie Telavivas.

"Es domāju, ka tas, ko mēs sasniedzām, ir tiešām milzu panākums; es domāju, ka mēs varam būt lepni," sacīja Kāns.

Pārraides laikā bija dzirdams vadības centra darbinieku teiktais, ka dzinēji, kam vajadzēja palēnināt zondes nolaišanos un nodrošināt mīkstu nosēšanos, ir sabojājušies, un kontakti ar zondi ir pārtrūkuši.

"Mēs esam uz Mēness, bet ne tādā veidā, kā mēs gribējām," sacīja viens personāla darbinieks.

"Mēs esam septītā valsts, kas veikusi riņķošanu orbītā ap Mēnesi, un ceturtā, kas sasniegusi Mēness virsmu," teica cits vadības centra darbinieks.

Ja misija būtu veiksmīga, Izraēla kļūtu par ceturto valsti, kas nosēdinājusi kosmosa zondi uz Mēness, pēc ASV, bijušās Padomju Savienības un Ķīnas.

"Ja pirmoreiz neizdodas, tad jāmēģina vēlreiz," sacīja Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu no vadības centra, kur viņš kopā ar ASV vēstnieku Izraēlā Deividu Frīdmenu vēroja zondes lidojumu.

"Mēs sasniedzām Mēnesi, bet būtu gribējuši komfortablāku nolaišanos. Tā būs nākamajam mēģinājumam," piebilda Netanjahu.

585 kilogramus smagās un 1,5 metrus augstās bezpilota zondes "Beresheet" nosaukums ivritā nozīmē "Iesākumā", kas ir pirmais vārds 1. Mozus grāmatā.

Izraēlas bezpeļņas organizācija "SpaceIL" un Izraēlas valsts uzņēmums "Israel Aerospace Industries" (IAI), kas ir galvenie partneri šajā projektā, ir nosaukuši šo zondi par "pasaulē pirmo kosmosa kuģi, kas uzbūvēts nevalstiskā misijā".

"SpaceIL" vadītājs un filantrops Kāns sedza 40 miljonus ASV dolāru no projekta 100 miljonus dolāru lielā budžeta. Pārējie partneri, kas iesaistījās vēlāk, bija no "privātā sektora, valdības un akadēmiskās sabiedrības," informēja IAI vietne.

Neilgi pirms nosēšanās mēģinājuma Netanjahu sacīja, ka viņš domā par nacionāla kosmosa projekta sākšanu.

"Es nopietni apsveru līdzekļu ieguldīšanu kosmosa programmā," sacīja Netanjahu.

ASV privātās kosmisko lidojumu kompānijas "SpaceX" raķete "Falcon 9" ar bezpilota zondi "Beresheet" 22.februārī tika palaista no ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) Kanaveralas zemesraga kosmodroma Floridā.

Zondes ātrums bija sasniedzis 10 kilometrus sekundē. Lai gan attālums līdz Mēnesim ir 384 000 kilometru, zonde, lidojot pa vairākām orbītām, veica 6,5 miljonus kilometru.

Bija plānots, ka nolaišanās laikā kosmosa zonde uzņemtu fotogrāfijas un video, kā arī veiktu Mēness magnētiskā lauka mērījumus. Zinātniskie pētījumi tiktu veikti sadarbībā ar Veismana Zinātnes institūtu, un iegūtie dati tiktu pārraidīti arī NASA.

Kosmosa zondē atradās laika kapsula ar simtiem digitālo dokumentu, tostarp ebreju Bībeles kanoni, informācija par "SpaceIL" un Izraēlas nacionālajiem simboliem.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu