Nelegālo migrantu vešanu pāri Latvijas robežai pārsvarā veic čečenu izcelsmes personas (12)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Ar cilvēku nelegālu pārvadāšanu pāri Latvijas austrumu robežai pārsvarā nodarbojas čečenu izcelsmes Krievijas pilsoņi, intervijā "Neatkarīgajai" pastāstījis Valsts robežsardzes priekšnieks, ģenerālis Guntis Pujāts.

Pujāta skatījumā, noziedzīgajam biznesam cilvēku nelegāla pārvadāšana caur Latviju ir kļuvusi mazāk pievilcīga, jo kriminālsodu politika Latvijā kļuvusi bargāka un tagad par liela skaita personu vai personu pārvietošanu organizētā grupā ir reāla brīvības atņemšana, sākot no diviem gadiem.

"Daudzus pārvadātājus esam ieslodzījuši - pārsvarā tie ir čečenu izcelsmes Krievijas pilsoņi. Čečenijas organizētā noziedzība. Principā visi viņi tagad ir cietumā. Protams, viņi komunicē ar saviem sabiedrotajiem brīvībā, un ir operatīvā informācija, ka vairs nevar nerekomendējot vest lielas grupas. Ja būs vairāk par pieci, tad būs jāsēž. Jo efektīvāka ir mūsu pretdarbība, jo vairāk viņiem nākas meklēt citus maršrutus," stāstījis robežsardzes pārstāvis.

Pujāts atzinis, ka starp nelegālajiem migrantiem Latvijā joprojām dominē vjetnamieši. "Uz Krievijas robežas viņi pamatā ir īpatsvars. Uz Baltkrievijas robežas mums vēl bija irākiešu grupa. Tie pamatā ir politiskie bēgļi, bet vjetnamieši dodas nelegāli strādāt. Mērķa valstis viņiem ir Polija, Čehija, Vācija," sacījis Pujāts, "nelegāla robežšķērsošana ir kriminālsodāma darbība, un visi šie nabadziņi vjetnamieši arī izbauda atrašanos mūsu cietumos - mēnešus sešus septiņus. Pēc tam mēs viņus vedam uz mājām."

Aptuvenā cena par viena cilvēka nelegālu nogādāšanu no Krievijas līdz Polijai esot 10 000 ASV dolāru.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu