Puse uzņēmumu vadītāju Latvijā uzskata, ka ekonomikas izaugsme gada laikā valstī paātrināsies

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijā puse jeb 50% uzņēmumu vadītāju uzskata, ka valsts ekonomikā izaugsme tuvākajos 12 mēnešos paātrināsies, liecina auditorkompānijas "PricewaterhouseCooper" ("PwC") piektdien prezentētā Baltijas uzņēmumu vadītāju aptauja.

Savukārt Igaunijā šādas prognozes izteikuši vien 10% aptaujāto uzņēmumu vadītāju, bet Lietuvā - 23%.

Vienlaikus 12% Latvijas uzņēmēju pauduši uzskatu, ka valsts ekonomikā izaugsme turpmākajos 12 mēnešos samazināsies.

Tāpat pētījums atklāj, ka Latvijas uzņēmēji tic valsts attīstībai tuvākā gada laikā vairāk nekā kaimiņvalstīs.

Igaunijas un Lietuvas uzņēmumu vadītāji nākamajos 12 mēnešos pārsvarā redz sava uzņēmuma izaugsmi kā dabisku, taču Latvijā plāno ieviest jaunu preci vai pakalpojumu, kā arī sākt jaunu ražošanu vai pakalpojumu tehnoloģiju. No Latvijas uzņēmējiem 24% plāno ieviest jaunu preci vai pakalpojumu, 17% plāno celt ražošanas vai pakalpojumu jaudu, bet 17% plāno ieiet jaunos tirgos.

Ja 2016.gadā Latvijā 75% uzņēmēju uzskatīja, ka uzņēmumiem būs dabiska attīstība, tad jaunākajā pētījumā šādu atbildi snieguši 17% aptaujāto.

"PwC" valdes priekšsēdētāja Zlata Elksniņa-Zaščirinska norādīja, ka tā ir laba pazīme, jo liecina, ka uzņēmumi sākuši meklēt kādus jaunus un inovatīvus risinājumus un vairs nepaļaujas uz dabisko izaugsmi.

Šā gada aptaujā par būtiskāko traucēkli izaugsmei Baltijas valstu uzņēmēji ir nosaukuši darbaspēka izmaksas - šādu viedokli pauduši 62% aptaujāto. Savukārt 2017.gada aptaujā 85% respondentu par būtiskāko traucēkli nosauca nodokļu sloga palielināšanos, bet 2015.gadā 91% norādīja uz ģeopolitisko nenoteiktību.

Elksniņa-Zaščirinska norādīja, ka kopumā uzņēmēju pesimistiskās prognozes pasaulē ir pieaugušas un tas liecina par piesardzīgāku uzvedību, piesardzīgāku investīciju veikšanu.

Tāpat aptaujā vairāk nekā 90% vadītāju apstiprinājuši, ka tehnoloģijas būtiski transformēs viņu biznesu tuvāko piecu gadu laikā, bet 34% apliecinājuši, ka plāno ieviest mākslīgā intelekta risinājumus tuvāko trīs gadu laikā.

Pētījums arī liecina, ka pasaulē lielākais kavēklis izaugsmei ir pārmērīgs regulējums, taču Baltijā un sevišķi Latvijā - darbaspēka trūkums un demogrāfijas izmaiņas.

"PwC" aptauja veikta visā pasaulē un tajā piedalījās vairāk nekā 1300 augstākā līmeņa vadītāju. Aptaujas rezultāti aptver tādus jautājumus, kā ekonomikas izaugsmes izredzes, izaicinājumi darbaspēka un resursu jomā, draudi, ar kuriem saskaras uzņēmumi šodien un tehnoloģiju ietekme.

Baltijā aptaujāti 180 uzņēmēji no dažādām tautsaimniecības nozarēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu