Spēkā stājas Trampa strīdīgie ierobežojumi transpersonu dienestam armijā (8)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
ASV prezidents Donalds Tramps
ASV prezidents Donalds Tramps Foto: AFP/SCANPIX

ASV piektdien stājas spēkā strīdīgus vērtējumus izsaukušie prezidenta Donalda Trampa ierobežojumi attiecībā uz transpersonu dienestu armijā.

Atceļot priekšgājēja Baraka Obamas administrācijas laikā ieviesto politiku, kas paredzēja ļaut transpersonām atklāti dienēt armijā, Trampa administrācija jau iepriekš uzstājusi, ka, ļaujot transpersonām dienēt armijā, tiek radīts "pārāk liels risks armijas efektivitātei un letālajai iedarbībai".

Pentagons norādījis, ka ierobežojumi nav totāls aizliegums, tomēr ierobežojumu rezultātā vairumam cilvēku vai pat visiem, kas sevi identificē kā transpersonas, būs liegts iestāties bruņotajos spēkos.

Ierobežojumi izpelnījušies tiesību aktīvistu kritiku, un tie vairākkārt apstrīdēti tiesās. Tomēr ASV Augstākā tiesa janvārī nolēma, ka tie var stāties spēkā.

Atbilstoši jaunākajai Trampa politikas versijai armijā nevar iestāties cilvēki, kas ir nomainījuši dzimumu, kuriem ir diagnosticēta "dzimumdisforija" un kuriem ir nepieciešama hormonu terapija.

Patlaban dienošās militārpersonas, kas jau ir veikušas dzimuma maiņu vai arī ir pieprasījušas veikt dzimuma maiņas operāciju līdz piektdienai, armijā varēs palikt.

Atbilstoši Pentagona aplēsēm no 1,2 miljoniem aktīvajā dienestā esošā militārpersonu skaita 9000 sevi identificē kā transpersonas. Viņu vidū 1000 ir tādu, kas ir veikuši dzimuma maiņas operācijas vai arī vēlas to darīt.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu