“Vārtsargs un jūra” – izdots populārās grāmatas “Vafeļu sirdis” turpinājums

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Marija Parra
Marija Parra Foto: Wikipedia.org

Bērnu grāmatu izdevniecība “Liels un mazs” laiž klajā norvēģu rakstnieces Marijas Parras (Maria Parr, 1981) grāmatu “Vārtsargs un jūra” Jolantas Pētersones tulkojumā. Šis prozas  darbs uzrunās vidējā skolas vecuma bērnus, informē izdevēji.

Stāsta varoņi latviešu lasītājiem jau pazīstami no grāmatas “Vafeļu sirdis”, ko “Liels un mazs” izdeva 2016. gadā. “Vafeļu sirdis” iekļauta Bērnu un jauniešu žūrijas 2017. gada kolekcijā. Režisors Jānis Znotiņš izveidojis izrādi bērniem pēc grāmatas motīviem galerijā “Istaba”. 

“Lasot Trilles un Lēnas piedzīvojumus, es pats atgriežos savā bērnībā un smejos kā kutināts par bērnu izdomu, asprātību, sulīgo valodu un asprātīgajiem salīdzinājumiem,” par grāmatu “Vārtsargs un jūra” saka Znotiņš.

Sērijas otro grāmatu “Vārtsargs un jūra” droši var lasīt arī tie, kam nav nācies iepazīties ar “Vafeļu siržu” notikumiem. Tā vēsta par divu labāko draugu – Lēnas un Trilles piedzīvojumiem, pārgalvībām, sarežģījumiem un attiecībām uz pusaudžu gadu sliekšņa. Abiem kļūstot vecākiem un pieaugušākiem, sarežģītākas kļūst viņu attiecības ar vecākiem, kuru teiktais tiek apšaubīts, pārbaudīta tiek arī viņu draudzība, kad Trille iemīlas kādā meitenē, kas nesen apmetusies kaimiņos. Lēnai nākas smagi un neatlaidīgi pierādīt savu futbolistes talantu, bet Trillem pirmoreiz jāķeras pie kuģīša stūres, lai izglābtu sava ievainotā vectēva dzīvību. 

Marija Parra raksta par reālu dzīvi nelielā norvēģu ciemā, kurā ģimenes ir cieši saistītas ar jūru un kalniem. Rakstniece iztiek bez imitētām “problēmām” un gatavu uzvedības klišeju tiražēšanas popkultūras garā, bet pievēršas bērniem patiesi aktuālām tēmām un dara to vienkāršā, saprotamā, humora pilnā intonācijā. 

“Vārtsargs un jūra”
“Vārtsargs un jūra” Foto: @lielsunmazs

Svarīgas ģimenes attiecību, draudzības un pirmās mīlestības, savstarpējas konkurences, aizspriedumu un iejūtības tēmas tiek risinātas bez moralizēšanas un pamācīšanas. Arī šai viņas grāmatai piemīt īsts skandināvu literatūras gars – drosme, draudzība, fantāzija. Ne velti Parras stils, meistarība un humānisms bieži tiek salīdzināts ar Astridas Lindgrēnes darbiem. 

Cik atsaucīgi lasītāji uzņem Marijas Parras grāmatas, apliecina gan daudzās Norvēģijā un citās valstīs piešķirtās literārās balvas, gan arī tas, ka “Vafeļu sirdis” Latvijā jau piedzīvojušas atkārtotu tirāžu. 

Grāmatas “Vārtsargs un jūra” tulkošanu un izdošanu atbalstījis Valsts Kultūrkapitāla fonds un Norvēģu tulkojumu atbalsta programma NORLA.

Izdevniecības “Liels un mazs” grāmatas par vislabāko cenu iespējams iegādāties izdevniecības birojā Tērbatas ielā 49/51-12 un mājas lapā www.lielsmazs.lv, kā arī visos lielākajos grāmatu veikalos, kultūrpreču mājā "NicePlace telpa”, grāmatnīcā “Mr Page” un citur.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu