Arhitektu birojs izstrādā vīziju, kāda izskatīsies dzīve uz Mēness

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SOM/Slashcube GmbH/Publicitātes foto

Par dzīvi uz Mēness pēdējos gados rit spraigas diskusijas - zinātnieki un inženieri kaļ plānus, kā nodrošināt dzīvošanu uz tukšās planētas un kā noritēs Mēness iedzīvotāju ikdiena. Arhitektu birojs SOM ir izstrādājis vīziju, kāda varētu izskatīties dzīve uz Mēness. 

Kāda izskatīsies nolaišanās uz Mēness? Šis jautājums cilvēci ir nomocījis jau kopš pagājušā gadsimta 50. gadiem - krietni vēl pirms slavenās Apollo misijas. Nu mūsdienās šis jautājums ir eskalējis līdz jautājumam - vai uz Mēness ir iespējams sākt pilnvērtīgu dzīvošanu? Tikpat svarīgs jautājums ir - vai Mēness dzīvojamās ēkas būs arī ilgtspējīgas un labi izskatīsies?

Foto: SOM/Slashcube GmbH/Publicitātes foto

Arhitektu birojs SOM, kas ir slavens ar tādām pasaulslavenām ēkām kā Ņujorkas One World Trades Center un Dubajas Kajenas Torni, ir izstrādājuši vizualizācijas, kāda varētu izskatīties pilsēta uz Mēness. 

"Piecas dekādes pēc tam, kad pirmais cilvēks spēra kāju uz Mēness virsmas, ir radusies jauna iniciatīva  un šoreiz tā ir tiekšanās uz ilgstošu dzīvi šeit," vēsta uzņēmuma paziņojums. Mēness ciemats ir radīts sadarbībā ar Eiropas Kosmosa aģentūru (ESA) un Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtu (MIT), kurā apvienotas zinātniskās, tehnoloģiskās un dizaina jomas. "Šis projekts ir pilnīgi jauns izaicinājums arhitektūras nozarei," skaidro SOM dizaina nodaļas vadītājs Kolins Kūps. "Mēness ciematam ir jābūt spējīgam nodrošināt cilvēku vajadzības visu to dzīves laiku, vai arī tā būs neapdzīvojama vide. Mēs esam apsvēruši problēmas, kuras nekad nebūtu sastopamas uz Zemes, piemēram, radiācijas aizsardzība, spiediena svārstības un kā nodrošināt skābekli elpošanai."

Foto: SOM/Slashcube GmbH/Publicitātes foto

Plānots, ka uz Mēness tiks būvētas kapsulām līdzīgas daudzfunkcionālas ēkas. Katra trīs līdz četru stāvu celtne ietvers darba un dzīvojamās zonas, kas spēs optimizēt ārējās vides krasās temperatūras svārstības, pasargās no putekļiem un saules radītās radiācijas. Ēkas tiks būvētas Šakletona krāterī, kas atrodas Mēness dienvidpola tuvumā, - to gandrīz cauru gadu apspīd Saule, kā arī šeit ir atrodami ūdens un ledus rezervuāri, no kuriem tālāk var izmantot dzeramo ūdeni un veidot skābekli.  

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu