Tamužs no KPV LV frakcijas vadītāja Zakatistova konsultācijas esot saņēmis saistībā ar atkritumu biznesu (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

KPV LV frakcijas priekšsēdētājs Atis Zakatistovs pagaidām atturas prognozēt, vai viņš noliks deputāta mandātu pēc Saeimas balsojuma par viņa izdošanu krimināvajāšanai. Deputātu drīzumā apsūdzēs par krāpšanu  un izņemot JKP, kas vēl domā, pārējās koalīcijas partijas solījušas nelikt šķēršļus tiesībsargu darbam, vēsta raidījuma Nekā personīga.

Ne Zakatistovs, ne uzņēmējs Viesturs Tamužs sevi par vainīgiem neatzīst. Un Tamužs skaidro, ka uzņēmumā notiekot varas cīņas, kam par upuri kritis viņš kā padomes priekšsēdētājs un Zakatistovs, kurš Tamužam savulaik sniedzis padomus atkritumu apsaimniekošanas  jautājumos.

Pamatlietas izmeklēšana par iespējamiem pārkāpumiem KPV LV finansēšanā, no kuras izdalīja šo krāpšanas lietu, turpinās, un prokurors apgalvo, ka tajā figurē gan Zakatistovs un Tamužs, gan Kaimiņš. Tomēr prognozes par lietas izmeklēšanas ātrumu un iznākumu neviens nav gatavs nosaukt.

2016.gada 1.jūnijā starp atkritumu apsaimniekošanas kompāniju "Eco Baltia grupa", kura mātes uzņēmuma padomes priekšsēdētājs ir Viesturs Tamužs un Ata Zakatistova īsi pirms darījuma dibināto  firmu "Per Capita" tika slēgts  gadu ilgs  konsultāciju līgums. 

KNAB uzskata, ka darījumi katru mēnesi par 2 tūkstošiem jeb gadā 27 tūkstošiem bijuši fiktīvi. To pierādot uzņēmuma rīcībā esošā informācija, lielākā akcionāra ERAB izmeklēšana,  ka konsultāciju nav bijis. Nauda tērēta Zakatistova partijas vajadzībām.

Laikā , kad darījumi notika, Zakatistovs nebija amatpersona. Viņš detaļas nestāsta un gada garumā sniegtās atskaites rādīšot tikai tad, kad situācija eskalēšoties, norāda raidījums.

"Nekādu atskaišu nav". Daudz runātīgāks ir Tamužs.

Viņš seno paziņu Zakatistovu kā likumu pārzinātāju un angļu valodas pratēju pieaicinājis pirms liela projekta- atkritumu pārstrādes rūpnīcas celšanas. Plāni mainījušies, rūpnīca nav uzcelta, bet kā, uzņēmumam tālāk attīstīties, savus  padomus turpinājis sniegt Zakatistovs.

Savulaik KPV LV biedru slepus ierakstītais un vēlāk nopludinātais video rāda KPV LV pirmsākumus. Sapulcēs piedalās arī uzņēmējs Viesturs Tamužs. Viņš šodien noliedz, ka jebkad būtu plānojis iesaistīties partijas darbībā un nokļūt pie varas.Viņš esot jau apdedzinājies divās citās partijās.

Slepus ierakstītais viņa Izteikums par ekonomikas ministru  esot izrauts no konteksta.  Viņš tikai gribējis palīdzēt senam biznesa partnerim un domubiedram Zakatistovam un Artusam Kaimiņam- jauniesācējiem politikā nevis gūt kādus labumus no jaunizveidotā spēka.

Pirmais līgums ar Zakatistovu atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumam slēgts 2016.gada 1.jūnijā - tātad nepilnas trīs nedēļas pirms Zakatistovs un Kaimiņš nodibina partiju Kam pieder valsts.

Iespējams tiešs tas tiesībsargiem liedza līgumus sasaistīt ar politisko partiju. Un no sākotnējās partiju finansēšanas pārkāpumu lietas, Tamuža un Zakatistova  epizodi KNAB izdalīja kā atsevišķu lietu par krāpšanu lielā apmērā, par ko draud no divuS līdz pat 10 gadus ilgs cietumsods.

Gaidāmās kriminālvajāšanas pret KPV LV samazinās ne tikai koalīcijas deputātu skaitu par vienu vai divām balsīm parlamentā, bet jau tā trauslo koalīliciju padarīs vēl nestabilāku. Kpv lv šobrīd ir sašķēlusies un daļa deputātu  balso kopā ar opozīciju, norāda raidījums.

Zakatistovs ir šīs neviendabībās frakcijas priekšsēdētājs,un šobrīd nevar atbildēt, kā rīkosies pēc balsojuma par izdošanu, noliks mandātu pavisam, vai paliks frakcijas vadībā, bet nepiedalīsies parlamenta sēdēs kā to nosaka kārtības rullis. 

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu