Getvikas lidostu paralizējušo dronu uzbrukumu pastrādāja "no iekšienes" (2)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Pērn ap Ziemassvētku laiku Getvikas lidostas darbību paralizēja drons, kas tika lidināts skrejceļa tuvumā. Uzbrukumu pastrādāja kāds, kurš pārzināja lidostas darbības procedūras, Getvikas lidostas vadītājs sacīja intervijā raidorganizācijai BBC.

Pēc visa spriežot, drona pilots "varēja redzēt, kas notiek uz skrejceļa", norādīja lidostas vadītājs Kriss Vudrufs.

"Bija skaidrs, ka drona vadītāji bija saistīti ar lidostā notiekošo," pirmajā intervijā pēc incidenta izteicās Vudrufs.

Vainīgais vai nu varēja novērot uz skrejceļa notiekošo, vai arī sekoja lidostas radio vai interneta komunikācijai. Turklāt uzbrucējs bija "īpaši izvēlējies" tāda tipa dronu, ko neuztvēra "DJI Aeroscope" dronu noteikšanas sistēma, ko lidosta tobrīd izmēģināja.

Iespēja, ka uzbrukums veikts "no iekšienes", tiek izskatīta kā "ticama izmeklēšanas versija", BBC raidījumam "Panorama" apstiprināja Saseksas policijas pārstāvis.

Lielbritānijas otrā lielākā lidosta drona lidināšanas dēļ laikā no 19. līdz 21. decembrim bija slēgta kopumā 33 stundas. Apmēram 1000 lidojumi aizkavējās vai tika atcelti pavisam, iespaidojot aptuveni 140 000 cilvēku ceļojumu plānus.

Vainīgais joprojām nav atrasts. Saseksas policija norāda, ka izmeklēšana turpinās un tās noslēgums varētu būt gaidāms pēc "dažiem mēnešiem".

Vudrufs noliedza, ka lidosta reaģējusi pārāk asi. "Es absolūti neko nebūtu darījis citādāk," sacīja Vudrufs. "Jo mana augstākā prioritāte ir pasažieru drošības nodrošināšana. Briesmīgi, ka tika iztraucēti 140 000 ceļojumu, taču visi bija drošībā."

Pēc uzbrukuma lidosta iegādājās apmēram piecus miljonus sterliņu mārciņu vērtu dronu notriekšanas sistēmu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu