Ikšķiles novads gatavojas iedzīvotāju aptaujai par teritoriālo reformu (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ikšķiles dome. Ilustratīvs attēls
Ikšķiles dome. Ilustratīvs attēls Foto: publicitātes

15. aprīlī plkst. 17 Ikšķiles novada pašvaldības dome sasaukusi ārkārtas sēdi, kurā plānots apstiprināt Ikšķiles novada iedzīvotāju aptaujas nolikumu, aģentūru LETA informēja Ikšķiles novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Dūša.

Plānotā aptauja notiks no 9. maija līdz 11. maijam, katru dienu vairākas stundas būs atvērti un pieejami balsošanas iecirkņi, līdzīgi kā tas ir vēlēšanu laikā. Aptaujas mērķis ir noskaidrot novada iedzīvotāju viedokli par iespējamo Ikšķiles novada pievienošanu citu novadu administratīvajām teritorijām.

Īstenojot administratīvi teritoriālo reformu, plānots mainīt valsts administratīvo teritoriju iedalījumu. Publiskotajā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātajā kartē pašvaldību skaits samazināts no 119 līdz 35. Tas nozīmē, ka jautājumi, kas skar ikdienas dzīvi (zeme, nekustamais īpašums, bērnudārzu un skolu pieejamība, sociālie jautājumi u.c.), tiks risināti nevis iedzīvotāju tuvumā, bet jaunizveidotā reģiona centrā, norāda Ikšķiles novada pašvaldībā.

Reforma paredz Ikšķiles novada administratīvo teritoriju pievienot Ogres novadam. Vietvara, kas turpmāk lemtu par visa novada - Ikšķiles, Ķeguma, Lielvārdes, Ogres novadus un to lauku teritorijas - iedzīvotājiem, atrastos reģiona centrā Ogrē. Turklāt pašvaldība apgalvo, ka pievienošana tiek plānota, neizvērtējot Ikšķiles novada iedzīvotāju iespējamos ieguvumus vai zaudējumus.

Ikšķiles novada pašvaldības ieskatā ir jāievēro demokrātijas principi, un, risinot jautājumus, kas tieši un netieši skar iedzīvotāju intereses, ir nepieciešams zināt iedzīvotāju viedokli. Tāpēc 29.martā tika sasaukta domes ārkārtas sēde, kurā deputāti vienbalsīgi pieņēma lēmumu organizēt Ikšķiles novada iedzīvotāju aptauju.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu