Pašmāju slavenības atklāj, kā šogad svinēs Lieldienas

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: LETA/ekrānuzņēmumi no Instagram

Daži svinēs, ievērojot reliģiskās tradīcijas, daži līksmos pa savam, bet kāds nesvinēs nemaz!

Dāvis Valdnieks: “Izteiktu Lieldienu tradīciju mums nav. Gan jau nokrāsosim kādu olu ar sīpolu mizām, varbūt paslēpsim kādu šokolādes olu dārzā, lai sīkajiem ir ko pameklēt. Principā gan šīs droši vien vienkārši būs tādas pagarinātas brīvdienas.”

Foto: LETA

Reinis Straume: "Lieldienas ir vieni no tiem svētkiem, kad dodos "ģimeņu tūrē" un ar sievu cenšos paviesoties pie visiem radiem. Tāpat kā Ziemassvētkos, sanāk liela braukāšana, bet tas ir to vērts! Runājot par tradīcijām, varu atzīties, ka esmu liels olu kauju piekritējs! Interesanti, ka manā ģimenē vienmēr bijis pieņemts, ka kaujas uzvarētājs savāc zaudētāja olu, bet sievas ģimenē - zaudētājam jāapēd sava ola. Kā darāt jūs?"

Foto: LETA

Duets Dvīnes: "Parasti, ja uz Lieldienām esam Latvijā, svētkus svinam ģimenes lokā. Īpašas tradīcijas neievērojam, bet, kopš patstāvīgi sākām krāsot olas, katru gadu cenšamies to darīt citādāk (nevis tradicionāli vārīt ar sīpolu mizām vai krāsot ar krāsām no veikala). Esam izmēģinājušas jau daudzus variantus - esam krāsojušas gan ar akvareļu krāsām, gan ar dārzeņu sulām, gan izmantojot nagu lakas un zelta potālu."

Foto: LETA

Miks Galvanovskis: "Šie svētki ir tie, ko izdodas katru gadu pavadīt kopā ar ģimeni. Jo, ja Līgo svētki vai Jaunais gads katru gadu tiek pavadīti koncertos, tad šos gan es noteikti varu saukt par vieniem no svarīgākajiem ģimenes svētkiem, jo esam kopā. Vēl gan visiem kopā izdodas būt tieši Ziemassvētkos, jo esmu dzimis tieši Ziemassvētku vakarā. Kā jau ierasts - jaunākajiem ģimenes locekļiem no rīta pieceļoties ir lielais uzdevums meklēt visā dārzā noslēptās olas, ko esam agrā rītā sakrāsojuši un savārījuši. Kādreiz arī mēs ar māsu bijām lielie meklētāji, bet tagad mazajam brālītim tiek lielie prieki. Kad esam pabrokastojuši, visi ķeramies pie olu krāsošanas. Es gan kā ēdiena mīlis esmu pieēdies jau no paša rīta, ja tik daudz labumu uz galda, bet visas dienas garumā pie mums brauc ciemiņi ar savām olām, un tad sākas īstie olu kari. Parasti radinieku pulcēšanās vieta ir tieši pie mums, tieši tādēļ šie svētki ir tik patīkami. Izdodas izrauties no steigas un satikt visus mīļos."

Foto: LETA

Jānis Bukums: "Kristietis neesmu, bet cenšos ģimenes lokā kādu kopā būšanu izdomāt! Kaut kur aizejam, ja ir kāds tirdziņš, pasākums. Kopīgas pusdienas. Krāsojam olas un rīkojam olu kaujas! Tas arī viss!"

Foto: LETA

Valdis Melderis: "Nu nezinu, šogad man nav nekā diža, ko pastāstīt. Mums bērni jau lieli, bieži vien brīvdienās katram savi plāni. Galvenais noteikums - piektdien no rīta kopīgas brokastis, kurās katrs padalīsies ar iecerēm, un tad arī izdomāsim, kurš ar kuru ko un kad. Pirmdien kopīgas vakariņas, kurās savukārt pastāstīs, kā gājis. Tas gan!"

Foto: LETA

Lauris Valters: "Lieldienas noteikti saistās ar Kristus augšāmcelšanos, ar gaismas uzvaru pār tumsu, ar pavasari dabā un sajūtās! Svinam kopā ar ģimeni, protams, ir arī krāsaino olu kaujas. Cenšamies ar bērniem apmeklēt kādu jauku pasākumu, lai vairotu kopābūšanas prieku."

Foto: LETA

Aleksandrs Sokolovs: "Es piedzimu ateistu ģimenē. Tāpēc mēs nekad nesvinējām nekādus reliģiozus svētkus. Es, godīgi sakot, pat īsti nezinu, kurā datumā ir Lieldienas."

Foto: LETA

Agnese Stengrevics: "Mūsu ģimenē bija tā, ka es jau kopš pašas bērnības zināju, ka olas neslēpj zaķis. Esam ticīga ģimene, vairāk tajā laikā pievēršamies tieši tam, bet arī vārām olas sīpolu mizās un kaujamies ar tām!"

LETA

Mārtiņš Gailītis jeb Marka: "Agrāk bērnībā noteikti ievēroju trādīcijas – olu ripināšanu (līdz brīdim, kad pārēdos). Šūpošanos pret odiem neizlaidu ne reizi, līdz brīdim, kad šūpoles sakāpa rajona bērni visi un tās neizturēja slodzi. Vienvārdakot atmiņas ir labas – kārtīga bērnība! Tagd biežie vien sanāk arī Lieldienās kā izklaidējošās sfēras pārstāvim nodrošināt kādu muzikālu priekšenesumu vai uzstāšanos, līdz ar to civlēkiem palīdzu atpūsties. Ja man iekrīt brīvs, tad cenšos pavadīt kopā ar ģimeni." 

Foto: LETA

Līga Rīdere: "Lieldienas man asociējas ar bērnības dienām, kad tika izšūpotas visas šūpoles, ēsts daudz olu ar sāli, lai nemelotu, un, protams, olu krāsošana bija brīnumains notikums, kurā no visa, kas āra tai brīdī aug vai mājā ir atrodams, var uzburt visdažādākās krāsas un raksta Mākslas šedevrus. Katrās Lieldienās cenšos realizēt šo bērnības prieku."

Foto: LETA
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu