Klajā nāk Gundegas Cēberes grāmata par tēlnieku Oļegu Skaraini

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas Mākslinieku savienība/Inese Kalniņa

Apgāds “Jumava” ir izdevis Gundegas Cēberes grāmatu “Oļegs Skarainis. Latviešu tēlnieka dzīve un darbs laiku griežos”, informē Antra Rencberga, Apgāda “Jumava” projektu vadītāja.

Grāmatas autore, mākslas zinātniece Gundega Cēbere par tēlnieku Oļegu Skaraini saka: “Cilvēka likteni lielā mērā nosaka viņa raksturs, un, ja likteņa nejaušībām varētu dot vārdu, tad tēlniekam Oļegam Skarainim tā būtu izdzīvošanas spēja, kas viņu pavada kopš bērnības. Jau kopš laika, kad viņš sāka apzināties sevi, tieši izdzīvošanas spēja, šķiet, ir bijusi viņa dinamiskās radošās dzīves svarīgākais balsts. Cilvēks jau neizvēlas pasauli, kādā nākt, viņš atrod pasauli, ko veidojuši citi. Kas nospraudis Oļega ceļu, ko zinām par Oļegu Skaraini — par mākslinieku, par cilvēku? Tēlnieks Oļegs Skarainis ir leģendāra personība latviešu tēlniecībā, 1958. gadā ar izcilību beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas tēlniecības nodaļu. Nozīmīgākie vidē uzstādītie pieminekļi, monumentālās tēlniecības darbi - Salaspils memoriālais ansamblis (1962-1967), Brāļu kapu ansamblis “Otrajā pasaules karā bojā gājušajiem (1969), skulptūra “Rozes mātei” (R. Blaumanim “Brakos”, 1992), piemineklis “Pulkvedim Fridriham Briedim” (1998), piemineklis “Šaha lielmeistaram M. Tālam” (2000). Tēlniekam ir arī ievērojams veikums stāj tēlniecībā, gatavojis piemiņas zīmes, medaļas. Savulaik (1970) saņēmis Ļeņina prēmiju, kopā ar pārējiem Salaspils memoriāla autoriem.

Oļegs Skarainis
Oļegs Skarainis Foto: jumava.lv

Grāmata veidota kā dzīvesstāsts, nevis enciklopēdisks risinājums- tā, lai spētu ieinteresēt visplašāko lasītāju loku. Protams, pamatā sižeta līnija neatkāpjas no hronoloģiskās secības, taču autore vairāk par O. Skaraini stāsta kā par interesantu personību, kolēģi, interesantu un labestīgu cilvēku, atklājot sabiedrībai mazāk zināmus faktus par tēlnieka dzīvi mūža pirmajā pusē. Grāmatu papildina daudzas fotogrāfijas, atlasītas interesantākās un galveno varoni vislabāk raksturojošās.

Grāmatas atvēršanas pasākums 16. aprīlī plkst. 16:00 Latvijas Mākslas akadēmijas 2. stāva vestibilā. Grāmata būs pieejama visās "Jumava" grāmatnīcās kā arī pie izdevniecības sadarbības partneriem.

“Oļegs Skarainis. Latviešu tēlnieka dzīve un darbs laiku griežos”
“Oļegs Skarainis. Latviešu tēlnieka dzīve un darbs laiku griežos” Foto: jumava.lv
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu