LIZDA sašutusi par ieceri algu paaugstināšanas grafiku īstenot no 2020. gada (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
LIZDA vadītāja Inga Vanaga
LIZDA vadītāja Inga Vanaga Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) sašutusi par valdības rīcības plānā iekļauto ieceri pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku īstenot tikai no 2020. gada.

Kā liecina valdības rīcības plāna projekts, Ministru kabinets plāno pilnveidot normatīvo regulējumu par valsts budžeta mērķdotāciju pašvaldību vispārējās izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai sadali, kā arī veikt pedagogu darba samaksas finansēšanas modeļa monitoringu.

Līdz 2020.gada 31.maijam iecerēts izvērtēt esošo pedagogu atalgojuma sistēmas finansēšanas modeli un iesniegt izskatīšanai valdībā grozījumus noteikumos saistībā ar pedagogu darba samaksu, lai virzītos uz optimālu pedagoģisko likmju skaitu.

Līdz 2022. gada 30. oktobrim plānots sagatavot piedāvājumu pakāpeniskai pārejai uz pirmsskolas pedagogu atalgojuma finansēšanu no valsts budžeta administratīvi teritoriālās reformas virzības gaitā. Tāpat līdz 2022. gada 30. oktobrim paredzēts Izglītības kvalitātes novērtēšanas monitoringa sistēmas ietvaros izveidot pedagogu darba samaksas finansēšanas modeļa monitoringu.

Savukārt attiecībā uz pedagogu atalgojuma pieauguma nodrošināšanu valdības rīcības plāna projektā noteikts, ka ir jānodrošina pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes palielināšanas grafika izpilde, to darot, sākot ar 2020. gadu.

Pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafika izpilde iepriekš apstiprinātos termiņos, proti, līdz šī gada septembrim, ir LIZDA prasība jautājumā par streika organizēšanu. Vanaga uzsvēra, ka arodbiedrība par valdības rīcības plānā rakstīto ir sašutusi, ņemot vērā, ka koalīcijas pārstāvji, "teju sitot ar dūri pie krūtīm" saka, ka nauda būs vēl šogad.

"Kā koalīcijas politiķi var šādi nākt un maldināt? Tā ir pazemojoša un nekrietna rīcība," vērtēja Vanaga.

LIZDA pieprasa politiķus pārtraukt "neprofesionālo un nekonsekvento" komunikāciju par grafika izpildi un līdzekļu rezervēšanu šim mērķim.

Kā ziņots, LIZDA par streiku lems trešdien, 17. aprīlī, paredzētajā padomes sēdē.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu