Uzņēmumu reģistrs neatsaucas "Saskaņas" sūdzībai un partiju reģistrā saglabā "Jauno saskaņu" (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Partijas "Jaunā saskaņa" kandidāts Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, partijas līderis Juris Žuravļovs piedalās EP vēlēšanām reģistrēto deputātu kandidātu sarakstu numuru izlozē Eiropas Savienības mājā.
Partijas "Jaunā saskaņa" kandidāts Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, partijas līderis Juris Žuravļovs piedalās EP vēlēšanām reģistrēto deputātu kandidātu sarakstu numuru izlozē Eiropas Savienības mājā. Foto: Zane Bitere/LETA

Uzņēmumu reģistrs (UR) pēc partijas "Saskaņas" sūdzības tomēr nemainīs lēmumu par partiju apvienības "Jaunā saskaņa" reģistrēšanu, liecina galvenā valsts notāres Gunas Paideres lēmums.

UR lēma "Jauno saskaņu" reģistrēt politisko partiju reģistrā šā gada 12.martā, tomēr jau 15.martā "Saskaņa" vērsās UR, apstrīdot "Jaunās saskaņas" iekļaušanu partiju reģistrā.

"Saskaņas" sūdzības pamatā ir abu partiju nosaukumu līdzība, piebilstot, ka "politiskās partijas nosaukumam nepārprotami jāatšķiras no Latvijā agrāk reģistrētas politiskās partijas vai politisko partiju apvienības nosaukuma".

Paidere lēmumā norāda, ka Augstākā tiesa ir atzinusi, ka UR nav pamata atteikt reģistrēt tādu tiesību subjektu, kura nosaukums ir līdzīgs kāda jau iepriekš reģistrēta tiesību subjekta nosaukumam, bet nesakrīt ar to. "Reģistrējot konkrētu tiesību subjektu, UR valsts notāram nav jāizvērtē nosaukumu līdzība, kā arī nav jāvērtē nosaukumu fonētiskais skanējums vai iespējamie nosaukuma tulkojumi svešvalodās, bet ir jāpārbauda, vai nosaukums nav identisks," piebilda Paidere.

Galvenā valsts notāre atzīmē, ka partiju apvienības jaunais nosaukums "Jaunā saskaņa" nesakrīt ar citu UR vestajos reģistros reģistrētu vai reģistrācijai pieteiktu tiesību subjektu nosaukumiem. Tāpat "Jaunās saskaņas" nosaukums skaidri un noteikti atšķiroties no politisko partiju reģistrā reģistrētas partijas vai politisko partiju apvienības nosaukuma.

"Pirmkārt, partiju apvienības pilnais nosaukums ir "Jaunā saskaņa", savukārt politiskās partijas pilnais nosaukums ir ""Saskaņa" sociāldemokrātiskā partija". Apstāklis, ka partija savā nosaukumā izmantojusi vārdu "Saskaņa" nenozīmē, ka abi nosaukumi nav atšķirami. Turklāt partijai nav ekskluzīvas tiesības uz vārda "Saskaņa" lietošanu savā nosaukumā. Otrkārt, "Jaunā saskaņa" politisko partiju reģistrā reģistrēta kā politisko partiju apvienība, bet "Saskaņa" kā politiskā partija, kas papildus norāda uz to, ka partiju apvienības un partijas nosaukumi atšķiras," norāda Paidere.

Lēmuma nobeigumā valsts galvenā notāre uzsver, ka viņa negrozīs lēmumu, ar kuru tika reģistrēta partiju apvienība "Jaunā saskaņa".

Tiesa "Saskaņa" šo lēmumu viena mēneša laikā var pārsūdzēt Administratīvajā rajonā tiesā.

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) iesniegts partiju apvienības "Jaunā saskaņa" kandidātu saraksts, kura līderi ir AS "Marika" valdes priekšsēdētājs Juris Žuravļovs un šīs partijas līderis Jānis Kuzins, kurš par savām aktivitātēm savulaik iztaujāts Valsts drošības dienestā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu