"Cilvēkiem pār vaigiem ritēja asaras." Aculiecinieki par ugunsnelaimi Parīzē (1)

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē
Ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē Foto: EPA/Scanpix

Pirmdienas pievakarē Parīzē aizdegās viens no populārākajiem tūrisma apskates objektiem - slavenā Dievmātes katedrāle. Vietējie un Parīzes viesi apraksta pilsētā valdošo atmosfēru pēc ugunsnelaimes vienā no tās pazīstamākajām ēkām.

"Mēs esam apmetušies tepat netālu. Izdzirdējām sirēnas," medija "The Guardian" žurnālistiem stāsta 72 gadus vecais amerikāņu tūrists Freds Felpss, kurš kopā ar 71 gadu veco sievu Daienu bija rezervējis ekskursiju katedrālē trešdien. Biļetes tā arī paliks neizmantotas.

"Tā bija viena no vietām, ko gribēju redzēt pirms nāves," teica Felpss. "Mēs redzējām, kas notiek, un abiem acīs sariesās asaras. Tas ir briesmīgi, vienkārši briesmīgi.

Mēs redzam parīziešu sejas un dzirdam emocijas viņu balsīs... Lai arī mēs neprotam franču valodu, to mēs saprotam. Mēs abi esam ļoti aizkustināti."

Marī Anna Ekošāra no Bretaņas ar vīru Luiju ciemojās pie Parīzē dzīvojošajiem bērniem. Sēžot pie galdiņa netālu esošajā kafejnīcā, viņa ap plkst.18.50 pamanīja no katedrāles nākošos dūmus.

"Tas ir šausmīgi. Mēs redzējām cilvēkus šņukstam, cilvēkiem pār vaigiem ritēja asaras. Tas ir Parīzes mantojums - ne tikai Parīzes, bet visas Francijas," saka Ekošāra. "Briesmīgi noskatīties, kā tādu diženu ēku plosa liesmas. To gandrīz var sajust fiziski."

Neilgi pēc plkst.19.00 pēc vietējā laika sabruka Parīzes Dievmātes katedrāles smaile. Visi līdzās esošie cilvēki tobrīd "it kā noelsās, it kā kopīgi iekliedzās", atceras aculieciniece. 

"Ko lai saka? Raudzīties uz to otrpus upei bija kā noskatīties uz cilvēka ciešanām," viņa piebilda.

26 gadus vecā Parīzē dzīvojošā juriste Alise Lora sacīja, ka notikušais viņu esot "ārkārtīgi saskumdinājis". 

"Tas ir dižens vēsturisks piemineklis, daļa no Parīzes skaistuma, daļa no Francijas vēstures. Tā ir literatūra, tas ir Viktors Igo, mūzikli, kuprītis..." viņa uzskaitīja.

"Ja esi parīzietis un mīli Parīzi, tas ir kā spēcīgs belziens," teica Lora. "Šīs sajūtas diezgan grūti aprakstīt. Ļoti, ļoti skumji."

"Tā ir nacionāla traģēdija," norāda Pols Reštērs, kurš dzīvo vien dažu simtu metru attālumā no katedrāles.

"Tur sabrūk Francijas simbols, daļa no mūsu nacionālās identitātes izkūp gaisā. Daļa no mūsu vēstures, kultūras, literatūras...

Kā tas varēja notikt? Kāpēc nebija piesardzības pasākumu?"

Viņa sieva Agnese sacīja, ka visvairāk domājot par "gadsimtiem ilgo darbu un meistarību, kas ielikta šajā ēkā".

Galerija: Iedzīvotāji noraugās uz degošo katedrāli

44 gadus vecais Pjērs Mesnažs pēdējos 20 gadus nodzīvojis dzīvoklī ar skatu uz katedrāli. Kad viņu uzrunāja žurnālisti, Mesnaža sieva ar bērniem jau bija devusies pārlaist nakti pie draugiem, bet viņš pēc darba atgriezās, lai apskatītu postījumus.

"Teikšu godīgi - es raudāju, kad to ieraudzīju," viņš sacīja.

"Es šo ēku redzu katru dienu - visas dienas garumā, ja esmu mājās. Tā ir drāma. Personīga un nacionāla traģēdija. Es esmu katolis, tāpēc arī tādā ziņā man tas ir nozīmīgi. Es nesaprotu, kā tas varēja notikt. Tā ir Parīzes un visas Francijas emblēma. Kāpēc tā nebija aizsargāta?"

Turpinās katedrāles dzēšanas darbi. 

Ugunsnelaimes dēļ Francijas prezidents Emanuels Makrons atcēla iepriekš plānotu uzrunu televīzijā un tās vietā devās uz notikuma vietu.

Katedrālē atradās ļoti vērtīgi mākslas darbi, ko ugunsdzēsēji centās paglābt no liesmām.

Galerija: Ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu