Londonā tūkstošiem cilvēku iziet protestos pret klimata politiku

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SCANPIX

Londonā notikuši vērienīgi protesti pret politiku klimata izmaiņa jomā, aktīvistiem nobloķējot vairākas svarīgas galvaspilsētas centra ielas, savukārt kareivīgāk noskaņotie nodarījuši postījumus uzņēmuma "Shell" birojam.

Kustības "Extinction Rebellion" aktīvisti uzstādīja rozā kuģi Oksfordas laukumā, kā arī nobloķēja ceļus pie Marmora arkas, Pikadilli laukuma un Parlamenta laukuma.

Kopumā aizturēti 52 cilvēki, pieci no viņiem - aizdomās par postījumu nodarīšanu uzņēmuma "Shell" galvenajai mītnei. Trīs vīrieši un divas sievietes nogādāti policijas iecirknī pēc tam, kad biroja ēkai pie Vaterlo stacijas izsisti durvju stikli.

Foto: SCANPIX

Vairums aizturēto tiek turēti aizdomās par sabiedriskās kārtības traucēšanu.

Organizatori apgalvo, ka protesti notikuši 80 pilsētās 33 valstīs.

Kustība "Extinction Rebellion" sola, ka protesti turpināsies visu nedēļu, "galvaspilsētā katru dienu pastiprinot radoši īstenotās nekārtības".

Kustība plāno "paralizēt Londonu līdz pat divām nedēļām" un vēlas, lai valdība sper steidzamus soļus klimata izmaiņu politikas jomā.

Kopš kustības aizsākšanās pērn protestētāji slēguši tiltus, līdzās Dauningstrītai izlējuši asins krāsas šķidrumu, nobloķējuši raidsabiedrības BBC ēku un izmetušies puskaili parlamentā.

Protestētājiem ir trīs galvenās prasības - valdībai ir "jāsaka patiesība par klimata izmaiņām", līdz 2025.gadam oglekļa emisijas jāsamazina līdz nullei, jāizveido pilsoņu asambleja, kas šajā jomā pārraudzītu progresu.

Kustība arī cenšas panākt, lai protesta akciju gaitā tiek uzturēts iespējami lielāks aktīvistu skaits.

Viens no kustības izveidotājiem Rodžers Halams ir pārliecināts, ka masu līdzdalība un pilsoniskā nepakļaušanās vairo izredzes uz sociālām izmaiņām.

Kritiķi norāda, ka protestētāji rada nevajadzīgas nekārtības laikā, kad policijas spēki jau tāpat ir pārslogoti.

Tīši nodarot postījumus "Shell" birojam vairāk nekā 6000 sterliņu mārciņu vērtībā, aktīvisti cer panākt, lai lieta nonāktu kroņa tiesā, kur tā tiks izskatīta zvērināto priekšā, skaidro kustības pārstāvji.

Organizatori arī mudinājuši atbalstītājus Haidparkā izveidot nometni, kas savukārt būtu likumu par karaliskajiem parkiem pārkāpums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu