Marija Butina 2013.gadā viesojusies Latvijā, tomēr draudus valsts drošībai nav radījusi (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Valsts drošības dienests (VDD) konstatējis, ka ASV apsūdzētā Krievijas aģente Marija Butina 2013.gadā viesojusies Latvijā, taču dienesta iegūtā informācija neliecina, ka sievietes atrašanās Latvijā būtu saistīta ar apdraudējumu valsts drošībai.

VDD pagājušā gada vasarā sāktā pārbaude par minētās personas saistību ar Latviju ir noslēgusies. VDD apstiprināja, ka persona 2013.gadā ir īslaicīgi viesojusies Latvijā, taču VDD pārbaudē iegūtā informācija neliecināja, ka minētās personas viesošanās Latvijā būtu saistīta ar apdraudējumu valsts drošībai.

Jau ziņots, ka Butina kopš 2013.gada sociālajā tīklā "Instagram" bija ievietojusi fotogrāfijas, kurās redzama demonstrējam šaujamieročus.

Tāpat viņa 2013.gadā jūnijā ievietojusi fotogrāfiju, kurā redzama Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" lidmašīnā. Butina pie šīs fotogrāfijas komentējusi: "Pirmo reizi lidoju ar lidmašīnu, kurai ir propelleri, no Tallinas uz Rīgu. Nedaudz ir bail. Turbulence sagaida pilnā krāšņumā."

Viņai kopš 2015.gada nav jaunu ierakstu sociālajā tīklā "Instagram".

Krievijas pilsone Butina pērn jūlijā tika aizturēta Vašingtonā. Viņa tiek apsūdzēta par to, ka bez atbilstošas reģistrācijas darbojusies kā ārvalsts aģente ar mērķi sekmēt ASV Krievijas intereses.

Butina pagājušā gada nogalē, tiesā parakstot vienošanos par atzīšanos, apliecinājusi, ka viņas darbības bijušas daļa no sazvērestības, lai nodibinātu neoficiālus kontaktus ar amerikāņiem, kas varētu ietekmēt ASV politiku.

Tiesas sēdē Vašingtonā Butina skaidroja, ka darbojusies Krievijas amatpersonas vadībā.

Butina arī apliecināja, ka ir gatava pastāstīt par ASV pilsoni, ar kuru viņai bijusi slepena noruna, lai izveidotu kontaktus vietējās politiskajās aprindās, kā arī par Krievijas amatpersonu, kas atbilstoši Butinas teiktajam vadījusi viņas darbības.

Šī amatpersona, domājams, ir Krievijas Bankas vadītāja vietnieka amatu nesen pametušais Aleksandrs Toršins, kura palīdze Butina ilgus gadus bijusi.

Apmaiņā pret vienošanos ar izmeklētājiem var tikt uzlaboti Butinas ieslodzījuma apstākļi, bet spriedumā samazināts sods.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu